9 Şubat 2010 Salı

Agrilara bitkisel cozum

DegisIk bitkiler, binlerce yildan bu yana agri kesici olarak kullaniliyor. Iste merak ettiginiz agri kesici bitkiler :
Kekik yagi (romatizma): Kekik yaginda bulunan karvakrol ve timol maddelerinin guclu agri kesiciler oldugu ispatlanmistir. Kekik yagi, romatizma agrilarinda zeytin yagi ile karistirildiktan sonra distan ovularak kullanilir.
Hashas (cesitli): Hashas meyvesinden elde edilen ve "opiatlar" denen afyon alkaloitleri (Morfin gibi) guclu agri kesicilerdir.
Gumusdugme (migren): Ulkemizde de yaygin olarak yetisen Gumusdugme bitkisinin yapraklari migren agrilarini onlemek amaciyla kullanilir. Bu kullanim ozellikle Ingiltere, Kanada gibi ulkelerde oldukca yaygin.
Guzel avrat otu: Zehirli bir bitkidir. Doktor kontrolunde kullanilmasi gerekir. Iltihapli agrilari keser.
Karanfil esansi (dis): Karanfil esansi ve etkili maddesi ojenol dis hekimliginde kullanilan agri kesici ilaclarin terkibine girer. Halk arasinda dis curugunun icine 1-2 damla koyularak kullanilir.
Seytantirnagi koku (hafif agri): Guney Afrika'da yetisen bu bitkinin kokunden hazirlanan cay dahilen hafif agri kesici olarak kullanilir.
Kopek uzumu, yaban mersini (yara): Kurutulmus cicekli dallarindan hazirlanan cay agri kesici olarak icilir. Yaralar ve basur memeleri kopek uzumu cayi ile yikanir.
Papatya cicegi (basur): Cayi basur gibi iltihapli yaralara karsi pansuman halinde agri kesici ve yara iyilestirici olarak kullanilir.
Zeytinyagi (bas): Uzmanlar zeytinyagini da agriya karsi "birebir" bitki yaglari arasinda gosteriyor. Bunun nedeni ise sizma zeytinyaginda, agri kesici ilaclarda da bulunan " Ibuprofen " adli maddenin bulunmasi.
Hangi agrilarda hangi bitki etkili
Bas: Sizma zeytinyagi tuketimi, migren gibi genelde kronik agrilarin etkilerini azaltiyor. Bas agrisi icin mentol ve okaliptol yagi da onerilir.
Boyun ve bel: Kafuru 10 gun boyunca gunde bir kere agriyan bolgelere surmek yeterli. Ozellikle bel agrilarinda zencefil ve edrefil karisimi uygulanabilir. Bu, yakici bir karisimdir ve cok iyi agri kesicidir. O bolge sicak dursun diye de yunlu bir bezle sarilir. Ancak bunun mukozaya yani goze, agza ve burna kacmamasina ozen gosterilmeli, cunku yakicidir ve mukozaya zarar verir. Gunde 1 kere 3 gun boyunca uygulanir.
Eklemler (diz, dirsek, kol, bacaklar): Kafur agri kesici olarak romatizmal sIkayetlerde etkilidir. Ancak bu kesinlikle dahilen alinmaz cunku zehirlidir, haricen surulur. 3 tablet kafur, 250 gr saf alkol icinde eritilir. Agriyan yere ve civarina diz, dirsek, kol ve bacaklarin eklem yerlerine surulur.
Diz kapaklari: Halk arasinda domates ilaci olarak bilinen salisilik asit, saf alkolde eritilir. Agriyan bolgelere, ayak parmaklarina ve diz kapaklarina gunde 1 kere 10 gun boyunca surulur.
Eskiden salisilik asit satilmadigi icin sogut agaci dal ve yapraklari kaynatildiktan sonra cikan su, dogal salisilik asit elde edilirdi.
Butun vucut: Susam yaginin sinir uclarini uyarici etkisi vardir. Hindistan'da insanlar, sac uclarindan ayak uclarina kadar butun vucuda ayda bir susam yagi masaji yapiyorlar. Vucut gevsiyor, rahatliyor. Kekik yagi, zeytinyagi ile karistirilip ozellikle romatizmal agrilarda, agriyan bolgeye surulebilir. Ancak kekik yaginin tek basina surulmesi sakincalidir.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder