9 Şubat 2010 Salı

AYVA, ELMA, PORTAKAL,

Ayva: Oksuruge, ishale birebir
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini icerdigi icin cok yararli bir meyve.

Akdeniz ve Asya ulkelerinin en eski meyvelerinden biri olan ayvanin Turkiye'de de iki cesidi yaygin olarak tuketiliyor; Mayhos sulu ve sert.olan limon ayvasi ile, yumusak, tatli ve suyu az. ekmek ayvasi.
Ayva, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini icerdigi icin cok yararli bir meyve. Ozellikle C vitamini acisindan cok zengin. Bu ozellikleriyle, mide ve bagirsaklari kuvvetlendiriyor. ince bagirsak iltihabini gideriyor, kani temizliyor, karaciger tembelligini gideriyor, safra akisini sagliyor, kadinlardaki jinekolojik akintiyi gideriyor, vucudun gelismesine yardim ediyor.Ayrica bronsit, muzmin oksuruk ve veremde cok faydali bir meyve.
Ayva, ishali kestigi icin, ozellikle cocuk ishallerinde cok yararli. Ancak pisirilerek tuketildiginde bu ozelligi azaliyor.
Kullanimi
* Vitamin ve mineral acisindan zengin oldugu icin meyvesi taze olarak tuketiliyor
* Ayva suyu, mideye kuvvet veriyor,hazmetmeyi kolaylastiriyor, dizanteri hastaliginin tedavisinde kullaniliyor.
* Kokusu, parfum, sampuan gibi kozmetik urunlerinde de tercih edilen ayva, agiz kokusunu gidermesi acisindan ozellikle sabahlari yenebilir.
* Ayvanin cekirdekleri de oksuruge iyi geliyor. Ayvanin cekirdekleri su ve sutle kaynatilarak suyu ilik icilir.
* Ayrica cicekleri de oksuruk tedavisinde kullaniliyor. 40gr ayva cicegi 1 litre suda cay gibi kaynatilip, yemek aralarinda ilik olarak icildiginde oksurugu gideriyor.
* Kurutulmus ayvanin suda bekletilmesiyle elde edilen siviyla yapilan gargara, bogaz iltihabini gidermek icin kullaniliyor.
* Ayva serbetinin afrodizyak oldugu soyleniyor.
* Bulantilarda birkac dilim limon ayvasi bulantiyi gideriyor
* Cilt bakimi icin dogal urunleri tercih edenler, ayva kabuklarindan yararlanabilirler.
* Dudak catlamalari icin cekirdekleri kaynatip, dudaklarinizi bu su ile islatin.
* Dikkat: Kabizlik cekenler ve tansiyonu yuksek olanlar dikkatli yemelidir.
Her Gun Elma Yemenin Faydalari...
Elma A ve C Vitamini iceriyor. Kalp ve akcigerler icin de faydali. Kolesterolu dusuruyor. Kalp hastaliklari ve akciger kanseri riskini azaltiyor...
Elma, rejim yapmak zorunda kaldigimizda can simidimiz adeta. Tok tutar, kalorisi tehlikeli boyutlarda degildir. Cilde ve saclara da iyi geldigi soylenir. Ama elbette elmanin yarari bu kadar degil. A ve C vitaminleri ile bolca mineral iceriyor. Elmada dogal meyve sekeri ile az miktarda protein bulunuyor. Yag hic yok. Potasyum bakimindan zengin, sodyum acisindan fakir. Seluloz ve pektin kaynagi. Sindirim icin yararli olan bol miktarda lif iceriyor. Kabuklariyla yemek dis etlerine masaj etkisi gosteriyor
Kansere ve kalp hastaliklarina karsi; Elma
Elmanin saglik acisindan onemini kanitlayan cesitli arastirmalar yapildi. ABD'de yayinlanan Hayat Bilimleri dergisindeki bir yazida, elma suyunun kuersetin adi verilen bir madde icerdigini belirtiliyor. Bu maddenin guclu bir antioksidan oldugu, kolestrolu dusurdugu ve kalp hastaliklarini ve akciger kanseri riskini azalttigi belirlendigi soyleniyor. Bu yeni bulgu, elma ve elma urunlerinin (elma suyu, puresi) saglikli bir yasam icin onemini vurguluyor.
Ingiliz tip dergisi Thorax'da yayimlanan bir calismada da, haftada en az bes elma yiyenlerin daha kolay nefes aldigi belirtiliyor. Londra, Sti George's Hospital'da yurutulen arastirmada 45-59 yas arasi 2500 erkek, gonullu olarak 5 yil boyunca incelenmis ve beslenme sekliyle akcigerlerin calismasi arasinda bir iliski oldugu saptanmis. Elmanin ne tip bir mekanizmaya bu etkiyi yarattigi bilinmiyor, ancak arastirmacilar elmanin bol miktarda antioksidan icerdigini ve akcigerler uzerindeki etkisinin antioksidanlar sayesinde oldugunu acikliyorlar.
Bu calismayi yuruten arastirmacilar, bir insanin bir saniyede disari verebildigi maksimum nefesi olctukleri bir test uyguladilar ve sonuclarinda sigara icmek, egzersiz aliskanliklari, sinifsal kimlik gibi tum faktorleri sabit tuttular. Sonuclar, her gun bir elma yiyenlerin hic elma yemeyenlerden 138 ml daha nefes verebildiklerini gosterdi. Bu bulgular, elma yiyen kisinin nefes yollarinda daha az engel bulundugunun ve daha saglikli olduklarinin bir gostergesi.
Bunlarin yani sira elmanin felc riskini azalttigi da soyleniyor.
Elma rejimi
Bazi rejimlerde bir gun boyunca sadece elma yemek onerilebiliyor. Bir gun sadece elma yiyerek vucuttan bol su, sodyum, asit ve kolestarin atiliyor. Sindirim organlarinin yuku azaliyor. Tansiyonu dusuruyor. 1.5 kilo fazla tatli olmayan elma toplam 900 kalori iceriyor, 180 mg C vitamini iceriyor. Icerdigi C vitamini gunluk ihtiyacin iki kati kadar. B grubu vitaminleri de icerdigi icin bir gun sadece elma yemek fazla sorun olmuyor. 1.5 kilo elmanin yaninda iki litre su icmek oneriliyor. Yesil elmanin ise kalorisi daha az. 100 graminda 38 kalori var. Yesil meyvelerin organizmayi temizledigi biliniyor. Yesil elma da bu ozelligi gosteriyor.
Kimlik Karti
Elma, gulgiller familyasinin malus cinsinden olan agaclarin yenen meyvesi. Her iki yarimkurenin iliman iklim kusaginda yetisir. Cok eski caglardan beri uretilen elma, asilanma yontemiyle pek cok ceside burunerek cogalabilmis.
Turkiye'de 31 milyon 700 bin civarinda elma agaci, bes yuz kadar da elma cesidi var.
En cok taze olarak tuketilir. Pastalarda, keklerde ve kurabiyelerde elma adeta vazgecilmezdir.
Ayrica elmadan sirke, sarap, meyve suyu, recel, komposto ve konserve de hazirlanir. Kizarmis elma Avrupa'da cok yenir. Osmanli mutfaginda ise, et yemeklerinin yaninda elma kullanildigi bilinir.
Elma esansli sabun ve sampuanlar dunyada yaygin olarak kullaniliyor.
Sonbahar sonlarinda olgunlasan cesitleri iyi kosullarda yaklasIk bir yil kadar saklanir. Fakat yaz sonlarinda olgunlasan cesitler saklamaya elverisli degildir. En uzun sure saklama yontemi ise, elmanin donma noktasinin biraz ustundeki sicakliklarda depolanmasi olarak bilinir

Portakal: C Vitamininden Daha Fazla
Portakalin yarari C vitaminiyle sinirli degil. Icerdigi folik asit, ozellikle hamilelere oneriliyor.

Kar, kis, soguk ve kacinilmaz olarak pesimizi birakmayan grip, soguk alginligi... Hemen hepimiz portakali grip tedavisinde kullaniriz. C vitamini deposu oldugunu da biliriz. Ama hem C vitaminin yararlari, hem de portakalin yararlari bildiklerimizle sinirli degil. Portakal C vitamininin yani sira B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da iceriyor. Lifler, organik asitler ve seker acisindan da zengin. Ve tum bu icerdiklerinin vucudumuza cesitli yararlari var. Portakal kanin temizlenmesinden karacigeri calistirmaya, cildi guzellestirmekten anormal dogumlari onlemeye kadar pek cok seye yariyor.
C vitamini
C ve B vitamini acisindan zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal icindeki C vitamini ince ve kalin damarlarin yumusak kalmasini sagliyor. Damar tikanikligini onluyor. Vucuttaki direnci arttiriyor. Kanin durulmasina ve temizlenmesine yardimci oluyor. Hazmi kolaylastiriyor. Enerji veriyor. Portakal receli ise karacigeri calistiriyor.
Yapilan arastirmalar, bacaklarda meydana gelen periferik damar hastaliginin (Peripheral artery disease-PAD) , damarlarda meydana gelen yag birikmesinden kaynaklandigi ve kalp ile felc riskini de korukledigini ortaya cikardi. Arastirmalarda PAD hastalarinda, PAD hastaligi olmayan insanlara gore iki kat daha fazla C vitamini eksIkligi goruldu.
Bir dizi baska arastirmada da, C, E vitaminleri ve beta-kerotenin, damar tikanmalarini onleyici etkisi saptandi.
Folik asit
Portakalda B vitamini cesidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik asit, hamilelik boyunca ve ozellikle ilk uc ay cok gerekli. Bebekte Spina Bifida gibi anormalliklerin olusmasini engelliyor. Alyuvarlarin olusmasina yardimci oluyor, ayni zamanda yemeklerdeki besleyici maddelerin vucut tarafindan emilmesini sagliyor. Folik asit, portakal suyunun yani sira yesil yaprakli sebzeler, ciger, yumurta, tahillar, portakal suyu, maya ve bira mayasinda da bulunuyor. Gunluk doz kadinlar ve erkekler icin 200 mikro gram olarak saptanmis. Regl doneminde kadinlarin gunluk dozlarini 400 mikro gram kadar yukseltmeleri gerekiyor.
Lifler
Lifler ise, sindirim sistemini duzenliyor, bazi kanser turlerine ve kalp hastaliklarina yakalanma riskini azaltiyor.
Kullanimi
Vucudumuz C vitamini uretmiyor, bu nedenle disaridan almamiz gerekiyor. Gunluk C vitamini ihtiyacimiz 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor. Sigara icenlerde ve enfeksiyonlar sirasinda C vitamini ihtiyaci yaklasIk 2 katina cikiyor.
Sabah kahvaltisinda icilen bir bardak portakal suyu, gune dinamik baslamak icin ideal.
Kimlik Karti
Portakal, turuncgiller familyasindan bir agac. Boyu 2-10 metre arasinda degisiyor. Yapraklari sert, dayanikli ve duz kenarli. Kabuklarindan portakal esansi elde ediliyor. Eczacilikta ve gida sanayiinde kullaniliyor. Ciceklerinden de portakal cicegi esansi yapiliyor. Portakalin cekirdekli ve cekirdeksiz cesitleri var. Cekirdeksiz cins olan yafa portakali Finike, Mersin ve Hatay'da yetisiyor. Kalin kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarindan recel yapilir. Dortyol portakali ise cekirdekli. Ince kabuklu ve sulu. Washington, cekirdeksiz, Guney Anadolu ve Dogu Karadeniz'de Rize cevresinde yetisiyor ..
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder