15 Şubat 2010 Pazartesi

Çocuğumuzla Konuşurken Dikkat!

Onunla konuşurken dikkat!
Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Şebnem Çoban, aile içinde yaşanılan olayların ve bulunduğu ortamın çocuğun davranışları üzerinde kalıcı etkiler yaptığını belirtti.

Güçlük yaşayan aileleler profesyonel destek almalı

Bu güçlüklerin çocukların yaşlarına bağlı olarak ailelerin profesyonel desteğe ihtiyaçları olduğuna dikkati çeken Şebnem Çoban, "Çocukların yaşlarına bağlı olarak, bilişsel, dil, hareket, sosyal gelişim alanlarının ve özbakım gelişimlerinin değerlendirilmesi, izlenmesi ve bu konularda anne babaların bilgilendirilmesi, çocukların bedensel sağlığı kadar büyük önem taşımaktadır. Çünkü herhangi bir gelişim alanındaki gecikmenin önceden belirlenmesi ve desteklenmesi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi bir bozukluğun önlenebilmesi anlamına gelmektedir.

Olası problemlerin önlenebilmesi konusunda; gelişimsel gecikmelerin belirlenmesine ağlı olarak erken müdahale programları hazırlanabilmekte ve çocukların sağlıklı gelişimleri sürdürülebilmektedir. Ayrıca, her yeni yaşla birlikte, yaşa özgü problemler ortaya çıkabilmekte, çoğu zaman anne babalar bu "yeni" problemlerle baş etmek konusunda hazırlıksız yakalanabilmektedirler.

Bu nedenle, çocukların gelişimlerinin uzmanlar tarafından değerlendirilmesi, izlenilmesi ve yaşa özgü problemlerde anne babalara rehberlik edilmesi gerekmektedir. Bizler Acıbadem Bursa Hastanesi’nde her hastamıza özel olarak hazırladığımız erken müdahale programlarımızla bilinçli ailelerin yanındayız" dedi.

Aile içinde yapılmaması gerekenler

Pedagog Şebnem Çoban "Aile içinde yaşanılan her şey, yani çocuğun aile içinde yaşadıkları çocuğun davranışlarını, duygularını ve tutumlarını belirler. Yapılan araştırmalar, çocukluk yıllarında kazanılan davranışların, bireyin yetişkin olduğu dönemdeki kişilik yapısını, davranışlarını, alışkanlıklarını, inanç ve değer yargılarını çok büyük ölçüde biçimlendirdiğini ortaya çıkartmıştır. Çocuğunuzun,

- Söyledikleri dinlenmiyorsa,

- Bir "birey" olarak görülmüyorsa,

- Şiddete maruz kalıyorsa,

- Sürekli tehdit ediliyor, korkutuluyorsa,

- Ayıplanıyor, eleştiriliyorsa, çocuk kendi davranışları yoluyla bunları toplum içinde yansıtır. Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuk, başkalarının sözlerini dinlemeyebilir, karşısındaki insanların haklarına saygı göstermeyebilir, kişilerarası ilişkilerinde sağlıklı ve düzgün iletişim kuramayabilir" diye vurguladı.

Çocuğunuzla konuşurken ne yapmalısınız?

Şebnem Çoban, çocukla konuşurken yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

- Göz seviyesinde aktif olarak dinleme yapılması,

- Düşüncelerine ve tüm yaşadığı duygulara saygı gösterilmesi,

- Öğüt vermek yerine, doğru yolun gösterilmeye çalışılması,

- Benliğini zedeleyici ifadeler yerine, onun benliğini geliştirici ifadeler kullanılması,

- Kendi düşünce, duygu ve isteklerinizi açık bir şekilde ifade etmesi için desteklenmesi,

- Çocuğun kendisini ifade etmesine fırsat verilmesi.

ALINTI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder