6 Şubat 2010 Cumartesi

COCUGUNUZA HER GUN KITAP OKUYORMUSUNUZ

COCUGUNUZA HER GUN KITAP OKUYORMUSUNUZ

Anne ve babalar cocuklara kitap okumanin yararli oldugunu duymustur ama pek cogu bunun neden bu kadar onemli oldugunu merak eder. Iste sorularinizin cavaplari:

Neden Cocuguma Kitap Okumaliyim?
Arastirmalar anne ve babasi tarafindan her gun kendisine kitap okunan cocugun Kelime hazinesinin erken yasta gelistigini
Dusunme yeteneginin ve buna bagli olarak yaratici zekasinin gelistigini
Dinleme ve konusma yeteneginin gelistigini
Kitap okumayi seven bir birey olarak yetistigini
Okuyup yeni bir seyler ogrendikce merak etmeyi ve daha cok okuyup ogrenmek istedigini gostermektedir.


Cocuguma Kitap Okumaya Ne Zaman Baslamaliyim?
Ne kadar erken baslayabilirseniz. Hatta bebekliklerinde onlara kitap okumak dil yeteneklerini gelistirmelerinde yararli olur. Buna ek olarak okurken anne ya da babadan fiziksel yakinlik ve ilgi gormek cocuga sevildigini hissettirerek kendisini iyi hissetmesini saglayacaktir.

Hikaye Okurken Okumami Kesmesine Izin Vermelimiyim?
Elbette. Cocuklar soru sorarak ogrenirler. Anlasilmayan bir kelimeyi aciklamak, hikaye kahramanlari hakkinda konusmak, kitap hakkinda tartismak cocugunuzun ogrenmesine yardimci olacaktir.


Ayni Kitabi Defalarca Okuyabilirmiyim?
Evet. Kucuk cocuklar kendilerine daha once okunmus, bildikleri bir hikayeyi defalarca dinlemeyi cok severler.

Buna ek olarak ayni kitabin defalarca okunmasi cocuklarin ayni kelimeleri defalarca duyarak asinalik kazanmasina yardimci oldugu gibi kitapta verilmeye calisilan mesajin akillarinda kalmasina da yarari olur.



Okumayi Cocuklara Sevdirmek

Cocuklar okudukca okumayi daha cok sever, sevdikce daha cok okur ve ogrenirler. Okumayi sevmek bir anlamda ogrenmeyi de sevmektir.

Okumayi cocuklara sevdirip onlara hayat boyu okuma aliskanligi verecek, zevk icin okuyan bireyler olarak yetismelerinde yardimci olacak ilk kisiler siz anne ve babalarsiniz.

Kucuk Yastan Baslayarak Cocuklari Kitaplara ve Okumaya Yoneltmenin Bazi Yollari:

1. Cocuklarinizla muntazam olarak kutuphaneye gitmeyi aliskanlik haline getirin.
Kutuphaneye onlarla birlikte gidip kitap secmekten en az onlar kadar siz de zevk alacaksiniz. Cocuklariniza kutuphane karti cikartin ve kutuphanenin nasil kullanildigini ogretin.

2. Kitapcilara kitap bakmaya gitmek de kutuphaneye gitmek kadar zevkli ve eglencelidir. Cocugunuzun kitap secmesine yardimci olun ve ona kendi sectigi kitabi satin alin.

3. Alacaginiz kitabin cocugunuzun okuma seviyesinde olmasina dikkat edin. Ayrica cocugunuzun ilgilendigi konular da cok onemli. Onun ilgi alaninin disina cikmayin.

4. Cocugunuza her gun 15-20 dakika kitap okuyun. Arastirmalar her gun kendisine kitap okunan cocuklarin okumayi ogrenmesine cok yardimci oldugunu gosteriyor.
Cocuklar yatak vakti ya da diger bir deyisle uyku oncesi hikayeleri cok severler. Cocugunuzun ilgisini kitaplara ve okumaya cekmenin en guzel yollarindan biri, birlikte resimlerine bakarak ona uyku oncesi hikayeler okumanizdir.

5. Okurken yaratici olun. Karekterleri degisIk ses tonlamalari ile seslendirin. Okudugunuz kitap hakkinda konusun. Cocuklari kitap hakkindaki fikirlerini soylemeleri icin destekleyin, sorular sorun.

6. Cocuklara kitap okumak kadar onlarin size kitap okumasini saglamak da oldukca onemlidir. Sirayla bir sayfa siz bir sayfa cocugunuz okuyabilir. Ona okumasinin ne kadar iyi oldugunu soylemeyi sakin ihmal etmeyin. Anne ve babaya kitap okuyabiliyor olmak cocuklarin ovunecekleri bir seydir. Bu onlarin okumayi sevmelerini saglar.

7. Kutuphanelerde kitap ve okuma kulubu var mi arastirin ve cocugunuzun boyle bir faaliyete katilmasini saglayin.

8. Cocuklariniza arkadaslariyla beraber kendi kitap kuluplerini olusturmalari fikrini vererek onlara on ayak olun. Cocuklar arkadaslarini cagirmaktan ya da arkadaslarina ziyarete gitmekten cok hoslanirlar. Kitap kulubu icin belli bir gun ayarlayip arkadaslariyla bir araya gelerek birlikte kitap okumak ve birbirlerinden kitap odunc almak hoslarina gidecektir. Kurduklari kitap kulubune isim vermelerini onerin ayrica kulup uyelerinin okuduklari kitaplarin listesini tutmalarini soyleyin.


http://www.rehberlik.biz/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=30

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder