9 Şubat 2010 Salı

A dan Z ye Baharatlar

A
Aci Kirmizi Toz Biber : Aci ve tatli taze biberlerin kurutulup, dovulmesinden elde edilmistir.Sicak yore yemeklerinin cogunda kullanilir.

Adacayi : Ballibabagillerden kokulu bir bitkidir. Ege bolgesinde, cay yapilan bir aromali ot. Avrupa ulkelerinin mutfaklarinda kizarmis patateslerin, hamurlara koyulan yaglarin kokulandirilmasi nda, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanilir.
Anason : Anayurdu Misir olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin kucuk, yesilimsi, tayli ve baharli bir tohumudur. Hamur islerinde, rakicilikta, gevreklerde, coreklerde kullanilir.
Ardic : Kozalaklilardan, yaz, kis yapraklarini dokmeyen, guzel kokulu, siyahimsi, yuvarlak yemisleri bulunan bir agacciktir. Kumes hayvanlarinin etlerinin pisirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanilmaktadi r.
B
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dis kabugu alinmis ve ogutulmus olanidir. Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadi karabibere gore daha hafiftir.
Biberiye : Kucuk, kalinca, ensiz ve kokulu olan yapraklari av ve kumes hayvanlarinin etlerinden yapilan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanilir. Tazesinin kullanildigi her yerde kullanilir.
C,C
Cemenotu : Sert, kahverengimsi sari renkli bir tohumdur. Ogutulmus olarak tursularda, corbalarda, soslarda, guveclerde ve et yemeklerinde kullanilir.
Cevz-i Bevva : Sicak bolgelerde yetisen bir agacin bir yemisidir. Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, besamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanilir.
Corekotu : Coreklerde ve ekmeklerin uzerine pisirilirken serpilir. Salatalarda da corekotu kullanilabilir.
D
Defne : Cesitli balik, et, kumes ve av hayvanlarinin etlerinden yapilan yemeklerde, soslarda ayrica bazi tursu ve konservelerde kullanilir.
Dereotu : Maydonozdan sonra en cok kullanilan taze ot. Sindirimi kolaylastirici bir bitkidir. Bircok salata ve zeytinyagli yemeklerde kullanilir.
Dolmalik Fistik : Ozellikle dolma iclerinde kullanilir.



E,F
Fasulye otu : Ozellikle kurufasulye ya da diger baklagiller pisirilirken katilirsa lezzet veren bir ottur.
Frenk feslegeni : Nanegillerden tropik kokenli bir ot. Domatesle mukemmel bir uyumu vardir. Patlcan ve biberli yemeklerle de onerilir. Sarmisakla birlestiginde biberli bir tat kazanir.
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kivircik yapraklisi. Kokusu daha hafiftir. Suslemeye cok uygundur.
G,H
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karistirilarak macun kivaminda bir karisim yapilir. Izgara etlerin yaninda ve bazi soslarda kullanilir.
Hashas Tohumu : Hashas bitkisinin tohumudur. Mavi-siyah veya beyaz renkte olur. Ekmek, corek, borek gibi firin urunlerinde kullanilir.Ayri ca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katilir.
Hintcevizi : Bir diger adi muskat'tir. Besamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanilir. En ince rendeden cekilir. Acimsi tadindan oturu cok kucuk miktarlarda kullanilmalidir.
K
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharli ve aci bir tadi vardir. Hemen hemen her turlu yemekte butun veya toz durumda kullanmak mumkundur.
Kakule : Sicak iklimlerde yetisen kakulenin tohumlari kucuk ve beyazimsi renktedir. Istah acici ve mide bozukluklarini giderici ozelligi vardir. Bu nedenle hem baharat, hem de ilac olarak kullanilir.
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, kucuk civi bicimindeki tomurcuklari kurutulur ve ogutulerek toz haline getirildikten sonra veya dovulmeden tane olarak kullanilir. Kompostolarda, bazi tatlilarda, serbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soganla birlikte bazi yahnilerde kullanilir. Elma ile ilginc bir uyumu vardir.
Kerbel : Bir maydanoz turudur. Salatalarda kullanilir.
Kereviz : Kokleri ve yapraklari sebze olarak kullanilan bir bitkidir. Genel olarak pisirilerek yenir. Bazi yerlerde yapraklari cig olarak da kullanilmaktadi r.
Kekik : Etlerde, izgaralarda, sebzelerde ve baliklarda kullanilir. Ozellikle corbalarda nane gibi kekik de bol kullanilir.
Kimyon : Genel olarak toz halinde kullanilmaktadi r. Turk mutfaginda, koftelerde, bazi et yemeklerinde ve sucuk yapiminda kullanilir.
Kisnis : Kisnis genellikle suruplarda ve likorlerde kullanilmaktadi r. Kisnis sekeri pastacilikta ve bazi et yemeklerinde de kullanilmaktadi r. Bitkinin yaprak ve filizleri de corba ve salatalara dogranarak yenir.
Koftebahari : Koftelerde kullanilir.
Kori : Kimyon, biber, zerdecal, kisnis, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve aci kirmizi biberden olusan bir baharat karisimidir.
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanildigi her yerde kullanilir.
Kusuzumu : Pilav, dolma icleri ve bazi tatlilarda kullanilir.
M
Maydanoz : Her turlu salata ve yemekte kullanilir. Kok maydanozda itirli bir yag bulundugundan bazi soslarda ve yemek sularinda bu koklerden yararlanilmaktadi r.
Melisotu : Salata veya taze meyveler ile kullanilir.
Mercankosk : Kekige cok yakin bir ottur. Salatalardan baska et yemeklerinde, sebzelerle de kullanilir. Genellikle yemege pismesine yakin konur. Sindirimi kolaylastirici bir etkisi oldugundan, av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde mutlaka kullanilir.
Miskotu : Kaz, ordek, yilanbaligi gibi yagli yiyeceklerde ve yahnilerde kullanilir. Vermut tipi bazi saraplarin yapiminda vazgecilmez bir ottur.
Muskat : (kucuk hindistan cevizi) Kullanilan kismi tohumudur. Itirli bir tada ve kokuya sahip olan muskat cok sert oldugundan rendelenmis olarak da satilir. Antiseptik, istah acici, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taslarinin erimesine yardimci ozellikleri vardir.
N
Nane : Corbalardan sebzelere kadar bircok yemekte kullanilir. Etlerden koyun ve kuzuya konulur.Ayrica genellikle salatalarda da kullanilir.
P
Pembebiber : Ozellikle soslarda, et ve balik yemeklerinde kullanilir.
Pimpinel : Bir anason turudur. Genellikle corba, sebze ve balik yemeklerinde kullanilir.
Pul Kirmizi Biber : Aci taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapilir.
R
Rezene : Anason kokulu bir ot. Yapraklari dereotuna benzeyen, koku de sumbul soganini andiran bu bitkinin yemegi ve salatasi yapilir.
Roka : Yapraklari turp yapragina benzeyen bir bitkidir. Salata olarak veya tava ve izgarada pisirilmis balik yemekleriyle birlikte yenir. Ayrica, servis tabaklarinin suslemesinde de kullanilir.
S
Safran : Safran, kullanildigi yemege sapsari bir renk verir. Keskin ve hafif acimsi bir tadi vardir. Bazi balik ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sutlu, pirincli tatlilarda kullanilir. Zeytinyaginda ise hic erimez. Ayrica safrandan zerde adi verilen bir tatli da yapilir.
Sumak : Toz haline getirilerek kullanilmaktadi r. Eksimsi bir tadi vardir. Kebaplara ve bazi salatalara eksilik vermek icin kullanilir.
Susam : Simit ve benzer cesitli hamurlu yiyeceklerde ya da tahin yapminda kullanilir.
T
Tarcin (cubuk) : Bazi pasta, kek, biskuviler ve sutlu tatlilarda ayrica boza, salep gibi iceceklerde kullanilmaktadi r.
Tarhun : Bazi soslarda, salcali et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanilir.
Tatli Kirmizi Toz Biber : Tatli kirmizi biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Pek cok yemekte kullanilir.
Tere : Bu bitkinin yapraklari genellikle salata olarak yenir. Servis tabaklarin suslenmelerinde de kullanilir.
Toz Tarcin : Cubuk tarcinin kullanildigi her yerde kullanilir.
V
Vanilya : MeksIka kokenli bir baharat. Pastacilik ve sekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, pose meyveler ve sutlu tatlilari lezzetlendirmek icin kullanilir.
Y
Yenibahar : Kullanilan kismi meyvesidir. Istah acici, gaz sokturucu ve kabiza karsi etkilidir. Mutfakta ise etli yemeklerde, kofte, sosis, cesitli tatli ve dolmalarda kullanilir.
Z
Zencefil : Bir bitkinin toprak altinda kalan govdesinin kurutulmasiyla elde edilir. Genellikle serbet, mesrubat ve likor yapiminda kullanilmaktadi r.
Zerdecal : Yapraklari sivri uclu, cicekleri sari renkte bir bitkidir. Et, balik, yumurtali yemeklere katilir. Ayrica kimi zaman safranin yerine de kullanilmaktadi r.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder