9 Şubat 2010 Salı

Diyet Hatalari

Diyet Hatalari

Sismanlik; vucut agirliginin istenilenden fazla olmasidir.Vucut
agirligini, gidalarla alinan enerji ile harcanan enerjinin birbirine
esit olmasiyla dengede tutabiliriz. Eger alinan enerji harcanan
enerjiden fazla ise vucutta fazla miktarda yag depolanir ve bu da
sismanliga neden olur.

Sismanliga; cok yemek yeme, fiziksel aktivitenin az olmasi, psIkolojik
bozukluklar, metabolik ve hormonel bozukluklar sebep olabilir. Bunlar
arasindaki en buyuk etmen de cok fazla yemek yemektir. Zayiflamak icin
kisinin harcadigi enerjinin, aldigi enerjiden daha cok olmasina dikkat
etmeli ve fiziksel aktivitesini artirmalidir.

Bireyin zayiflamaya karar verdikten sonra bazi kurallara dikkat etmesi
gerekmektedir;
· Ilk etapta birey, diyette basarili olmak istiyorsa beyin olarak
diyete hazir olup olmadigini dusunmesi gerekir. Eger kisi buna hazir
degilse diyeti tam olarak uygulayamayacak, kacamaklar yapacak ve
basarisizliga ugrayacaktir. Basarisiz oldukca da umutsuzluga dusecektir.
· Bireyin hedeflerini, yani kac kilo verecegini ve bu kiloyu ne kadar
surede verebileceginin belirlenmesi gerekir. Kisi hicbir zaman kisa
surede kilo kaybetmeyi planlamamali, bu sekilde uygulanan diyetlerle
belki hedeflere ulasabilir. Fakat daha sonra koruma safhasina
gecildiginde basarili olunamaz. Hatta birey diyet yapmaya basladigi
kilonun da uzerine cikabilir.
· Standart diyet yoktur, her diyet kisiye ozel olmalidir. Bir diyet
uzmani tarafindan, o kisinin beslenme aliskanliklarina,
yasina,cinsiyetine, is kosullarina, bazal metabolizma hizina ve saglik
problemlerine (yuksek kolesterol, tansiyon, diyabet ) uygun diyet
programi belirlenmelidir. Herkesin ayni diyeti yapmasi soz konusu
olamaz. Her bireyin kisisel ozellikleri farkli olacagindan diyete
verecegi cevap da farkli olacaktir. Kimi saglikli bir sekilde kilo
verirken diger bir kisi hic kilo veremedigi gibi metabolizmasina uygun
olmadigi icin bircok, geri donusu zor saglik problemleri ile
karsilasabilir.
· Diyette ogunler, azar azar ve sIk tuketilecek sekilde duzenlenmeli,
ogun atlanilmamalidir. Genelde diyet yapan bireyler tum gun boyunca ac
kalip, metabolizmalarini zayiflatirlar ve metabolizmanin en zor
calistigi aksam saatlerinde cok daha fazla yemek tuketirler, buna
paralel olarak hizli bir sekilde kilo alirlar. Aksam yemekleri en gec
19.00-19.30 saatleri arasinda yenilmelidir.
· Diyetler genelde 3 ana ve 3 ara ogun olacak sekilde duzenlenir.
Fakat ana ogunler kadar onemli olan ara ogunler her zaman ihmal edilir
ve atlanilir. Kan sekeri, kisi ogununu tukettikten 2-2,5 saat sonra
yavas yavas dusmeye baslar ve boylece aclik hissi dogar. Buradaki ara
ogunlerin amaci da kan sekerinin dusmesini ve aclik duyulmasini
engellemektir. Bu nedenle de ara ogunlere gereken onem verilmeli.
· Diyet icersinde, her besin grubunda bulunan besinler dengeli bir
sekilde dagitilmak kosulu ile bulunmalidir. Tek tip besinlerle
yapilan diyetlerin cogu en basta kilo kaybetmeyi saglamakta fakat
baslangictaki hizli kilo kaybindan sonra eskisinden daha cok kilo
alinmasina neden olmaktadir.
· Diyet sirasinda en az 2 – 2,5 litre su icilmelidir. Herhangi bir
saglik problemi yok ise, bu miktarin uzerinde icilen su bobrekleri
gereksiz yere calistiracaktir. Sular yemeklerden once icilmeli yemek
arasi veya yemekten hemen sonra icilmemelidir.
· Diyet sirasinda kosullar el verdigi surece spor yapmaliyiz. Ne yazik
ki gunumuz sartlarinda spora pek vaktimiz kalmiyor. Bu nedenle gunluk
hayatta mumkun oldugunca hareketli olalim. Mesela yuruyen merdivenler
ve asansorler yerine merdivenleri, cok yakin mesafelerde yurumeyi
tercih edelim. Genelde beyaz ekmek tuketenler diyet sirasinda kalorisi
azalacagi dusuncesi ile ekmegi kizartirlar. Fakat bu sekilde sadece
ekmekte su kaybi olurken, kalorisinde hic bir degisIklik olmamaktadir.
Ayni zamanda bu uygulamayla protein kaybi da soz konusudur.
· Yine ayni sekilde sabahlari ac karnina icilen sicak su veya limonlu
su gibi iceceklerinde vucuttaki yaglari erittigi dusulur. Bunlarin
vucuttaki yaglari eritmek gibi fonksiyonlari yoktur ama ac karnina
icilen bu icecekler bagirsaklari harekete gecirir ve kabizligi ortadan
kaldirir.
· Meyve ve sebzelere diyette cok daha fazla onem verilmelidir. Bu
besinler vitamin ve mineral acisindan oldukca zenginlerdir. Ayni
zamanda posa icerigi yuksektir. Posa iceriginin yuksek olusu kiside
kabizlik problemi varsa onun tedavisine yardimci olurken bir cok
saglik probleminin de tedavisine yardimci olacaktir.
· Kepekli ekmek, meyve ve sebzeler gibi posa orani yuksek bir
besindir. Beyaz ekmek yerine tercih edilmesi bircok avantaj dogurur.
Bagirsak hareketlerinin duzenlenmesinde, kan sekerinin ve kan
yaglarinin dengelenmesinde, midede siserek tokluk hissinin artmasinda
etkilidir. Ayni zamanda kalori degeri daha dusuktur.
· Kalorisi dusuk oldugu icin iceriginde tatlandirici bulunan urunler
diyet suresince fazlasiyla tercih edilir. Fakat bunlar zayiflama
diyetlerine yonelik urunler degillerdir. Bu urunler (receller,
cikolatalar, baklavalar... vb. ) diyabet (seker) hastaligi olan
insanlara yonelik gelistirilmis urunlerdir.
· Yapilan en buyuk hatalardan biri de zayiflama donemi bittikten
sonraki donemdir. Genelde kilonun korunmasi gereken bu donemde, diyete
baslamadan onceki, sismanlamaya neden olan kotu beslenme
aliskanliklarina geri donus yapilir. Burada yapilmasi gereken,
saglikli beslenme aliskanliginin bir yasam tarzi haline getirilmesi ve
diyet suresince belirlenen ilkelerin bu donemde de benimsenmesidir. Bu
beslenme aliskanliklarini benimsenmesinin yaninda bazi davranis
degisIklikleri de yapmak gerekir. Ornegin;
Alisverise giderken liste yapip onun disina cikmamak, her zaman tok
karnina alis veris yapmak,
· Tabagi cok doldurmamak,
· Yemek yerken yiyecekleri cok cignemek ve gereksiz yere masa basinda
vakit gecirmemek,
· Fast-food turu besinlere, hamur islerine ve tatlilara agirlik
verilmemek,
gibi ornekleri genis tutmak mumkundur.

Beslenme ve Diyet Uzmani
Sengul Sangu


www.ailem.comDiyet Hatalari

Sismanlik; vucut agirliginin istenilenden fazla olmasidir.Vucut
agirligini, gidalarla alinan enerji ile harcanan enerjinin birbirine
esit olmasiyla dengede tutabiliriz. Eger alinan enerji harcanan
enerjiden fazla ise vucutta fazla miktarda yag depolanir ve bu da
sismanliga neden olur.

Sismanliga; cok yemek yeme, fiziksel aktivitenin az olmasi, psIkolojik
bozukluklar, metabolik ve hormonel bozukluklar sebep olabilir. Bunlar
arasindaki en buyuk etmen de cok fazla yemek yemektir. Zayiflamak icin
kisinin harcadigi enerjinin, aldigi enerjiden daha cok olmasina dikkat
etmeli ve fiziksel aktivitesini artirmalidir.

Bireyin zayiflamaya karar verdikten sonra bazi kurallara dikkat etmesi
gerekmektedir;
· Ilk etapta birey, diyette basarili olmak istiyorsa beyin olarak
diyete hazir olup olmadigini dusunmesi gerekir. Eger kisi buna hazir
degilse diyeti tam olarak uygulayamayacak, kacamaklar yapacak ve
basarisizliga ugrayacaktir. Basarisiz oldukca da umutsuzluga dusecektir.
· Bireyin hedeflerini, yani kac kilo verecegini ve bu kiloyu ne kadar
surede verebileceginin belirlenmesi gerekir. Kisi hicbir zaman kisa
surede kilo kaybetmeyi planlamamali, bu sekilde uygulanan diyetlerle
belki hedeflere ulasabilir. Fakat daha sonra koruma safhasina
gecildiginde basarili olunamaz. Hatta birey diyet yapmaya basladigi
kilonun da uzerine cikabilir.
· Standart diyet yoktur, her diyet kisiye ozel olmalidir. Bir diyet
uzmani tarafindan, o kisinin beslenme aliskanliklarina,
yasina,cinsiyetine, is kosullarina, bazal metabolizma hizina ve saglik
problemlerine (yuksek kolesterol, tansiyon, diyabet ) uygun diyet
programi belirlenmelidir. Herkesin ayni diyeti yapmasi soz konusu
olamaz. Her bireyin kisisel ozellikleri farkli olacagindan diyete
verecegi cevap da farkli olacaktir. Kimi saglikli bir sekilde kilo
verirken diger bir kisi hic kilo veremedigi gibi metabolizmasina uygun
olmadigi icin bircok, geri donusu zor saglik problemleri ile
karsilasabilir.
· Diyette ogunler, azar azar ve sIk tuketilecek sekilde duzenlenmeli,
ogun atlanilmamalidir. Genelde diyet yapan bireyler tum gun boyunca ac
kalip, metabolizmalarini zayiflatirlar ve metabolizmanin en zor
calistigi aksam saatlerinde cok daha fazla yemek tuketirler, buna
paralel olarak hizli bir sekilde kilo alirlar. Aksam yemekleri en gec
19.00-19.30 saatleri arasinda yenilmelidir.
· Diyetler genelde 3 ana ve 3 ara ogun olacak sekilde duzenlenir.
Fakat ana ogunler kadar onemli olan ara ogunler her zaman ihmal edilir
ve atlanilir. Kan sekeri, kisi ogununu tukettikten 2-2,5 saat sonra
yavas yavas dusmeye baslar ve boylece aclik hissi dogar. Buradaki ara
ogunlerin amaci da kan sekerinin dusmesini ve aclik duyulmasini
engellemektir. Bu nedenle de ara ogunlere gereken onem verilmeli.
· Diyet icersinde, her besin grubunda bulunan besinler dengeli bir
sekilde dagitilmak kosulu ile bulunmalidir. Tek tip besinlerle
yapilan diyetlerin cogu en basta kilo kaybetmeyi saglamakta fakat
baslangictaki hizli kilo kaybindan sonra eskisinden daha cok kilo
alinmasina neden olmaktadir.
· Diyet sirasinda en az 2 – 2,5 litre su icilmelidir. Herhangi bir
saglik problemi yok ise, bu miktarin uzerinde icilen su bobrekleri
gereksiz yere calistiracaktir. Sular yemeklerden once icilmeli yemek
arasi veya yemekten hemen sonra icilmemelidir.
· Diyet sirasinda kosullar el verdigi surece spor yapmaliyiz. Ne yazik
ki gunumuz sartlarinda spora pek vaktimiz kalmiyor. Bu nedenle gunluk
hayatta mumkun oldugunca hareketli olalim. Mesela yuruyen merdivenler
ve asansorler yerine merdivenleri, cok yakin mesafelerde yurumeyi
tercih edelim. Genelde beyaz ekmek tuketenler diyet sirasinda kalorisi
azalacagi dusuncesi ile ekmegi kizartirlar. Fakat bu sekilde sadece
ekmekte su kaybi olurken, kalorisinde hic bir degisIklik olmamaktadir.
Ayni zamanda bu uygulamayla protein kaybi da soz konusudur.
· Yine ayni sekilde sabahlari ac karnina icilen sicak su veya limonlu
su gibi iceceklerinde vucuttaki yaglari erittigi dusulur. Bunlarin
vucuttaki yaglari eritmek gibi fonksiyonlari yoktur ama ac karnina
icilen bu icecekler bagirsaklari harekete gecirir ve kabizligi ortadan
kaldirir.
· Meyve ve sebzelere diyette cok daha fazla onem verilmelidir. Bu
besinler vitamin ve mineral acisindan oldukca zenginlerdir. Ayni
zamanda posa icerigi yuksektir. Posa iceriginin yuksek olusu kiside
kabizlik problemi varsa onun tedavisine yardimci olurken bir cok
saglik probleminin de tedavisine yardimci olacaktir.
· Kepekli ekmek, meyve ve sebzeler gibi posa orani yuksek bir
besindir. Beyaz ekmek yerine tercih edilmesi bircok avantaj dogurur.
Bagirsak hareketlerinin duzenlenmesinde, kan sekerinin ve kan
yaglarinin dengelenmesinde, midede siserek tokluk hissinin artmasinda
etkilidir. Ayni zamanda kalori degeri daha dusuktur.
· Kalorisi dusuk oldugu icin iceriginde tatlandirici bulunan urunler
diyet suresince fazlasiyla tercih edilir. Fakat bunlar zayiflama
diyetlerine yonelik urunler degillerdir. Bu urunler (receller,
cikolatalar, baklavalar... vb. ) diyabet (seker) hastaligi olan
insanlara yonelik gelistirilmis urunlerdir.
· Yapilan en buyuk hatalardan biri de zayiflama donemi bittikten
sonraki donemdir. Genelde kilonun korunmasi gereken bu donemde, diyete
baslamadan onceki, sismanlamaya neden olan kotu beslenme
aliskanliklarina geri donus yapilir. Burada yapilmasi gereken,
saglikli beslenme aliskanliginin bir yasam tarzi haline getirilmesi ve
diyet suresince belirlenen ilkelerin bu donemde de benimsenmesidir. Bu
beslenme aliskanliklarini benimsenmesinin yaninda bazi davranis
degisIklikleri de yapmak gerekir. Ornegin;
Alisverise giderken liste yapip onun disina cikmamak, her zaman tok
karnina alis veris yapmak,
· Tabagi cok doldurmamak,
· Yemek yerken yiyecekleri cok cignemek ve gereksiz yere masa basinda
vakit gecirmemek,
· Fast-food turu besinlere, hamur islerine ve tatlilara agirlik
verilmemek,
gibi ornekleri genis tutmak mumkundur.

Beslenme ve Diyet Uzmani
Sengul Sangu


www.ailem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder