6 Şubat 2010 Cumartesi

Gerçek bal nasıl anlaşılır

Piyasaya sürülen sahte ballar hem tüketenlere hem de bu isi yapanlara zarar veriyor. Peki gerçeginden nasil ayirt edebiliriz?

Bal buzdolabinda sekerleniyorsa gerçektir.

Balin kesafeti (yogunlugu) çok, akiskanligi sürekli olmalidir, kesik kesik akan bal sahtedir. Çiçek bali hizli, çam bali ise daha yavas akar

Gerçek bal kasikla alindigi zaman kesintisiz gelir.

Buzdolabinda yaklasik bir ay bekleyen balin krem ya da tereyag kivamina gelmesinin balin hakiki oldugunu gösteriyor.

Sabit kalem (kusun kalem degil ucu islandigi zaman mor renk yazan) alin bala uç kisimini daldirin sonra parmaginiza sürün renkli olarak çikiyorsa bal karisiktir çikmiyorsa hakiki baldir.

Soguk havada donma yapmaz ise bal sahtedir... Zeytin yaginin donmasi gibi kavanozun alt kisimlari donma yapar ise hakiki baldir.

Sahte balin rengi biraz daha açiktir, normal balin kokusu yoktur. Normal balin kivami biraz daha katidir.

Bali kasikla alip yere döktügünde sahte bal uzayip resmen örümcek agi gibi havada uçar.

Balin sekerlenmesi durumunda ise, eski hâlini almasi için günese çikarilmasi veya kabiyla birlikte sicak suya konulmasi kâfidir.

Bal sekerle yapilan diger serbetlere nazaran çok daha fala keskindir. Fazla yendigi zaman genizde hafif yanma yapar. bu yediginiz gerçek baldir.

Balda hafif te olsa sekerden kaynakli alkol olmasi nedeni ile kibrit çöpü veya kagit üzerinde cizirdayarak yanar.
alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder