9 Şubat 2010 Salı

MIDENIZDEKI SISKINLIGE SON VERIN

MIDENIZDEKI SISKINLIGE SON VERIN

Yemekten sonra midenizde bir sislik mi hissediyorsunuz? Iste bundan kurtulmanin yolu ;

Sebebi fazla hava
Midede ve karindaki sislik hissinin sebebi yutulan hava veya hazmederken bagirsaklarda olusan gazlar.
Mideyi yoranlar:
Hazmedilmesi zor olan besinler: Lahana ve baklagiller
Karbonik asit iceren icecekler: Kola veya limonata
Tatli ve yagli yiyecekler: Kebap ve pasta
Hizli yemek
Hareketsizlik
Stres ve endise
Mide ve bagirsaklarda rahatsizlik
Bitkiyle gelen enerji
Rezene
Rezenenin anti bakteriyel bir etkisi olup, bagirsakta bulunan fazla gazlari temizlemede etkilidir.
Anason
Anason da rezenede oldugu gibi bir etkisi olup ayrica hazmi kolaylastirir.
Papatya
Mideyi dinlendirir ve rahatlatir.
Nane
Siskinligi alir, hazmi kolaylastirir. Ayrica dezenfekte edici ve gaz cikarmayi onleyici etkisi vardir.
Diger
Ideal karisim rezene, nane, anason ve papatya.

HAZIMSIZLIK MI CEKIYORSUNUZ ?

PsIkolojik nedenler ve yanlis beslenme sonucu ortaya cikan hazimsizlik bir aydan uzun surerse ciddiye alinmali.
Modern yasam biciminin getirdigi asiri stres, duzensiz yemek yeme aliskanligi, cay, kahve ve asitli iceceklerin fazla tuketilmesi hazimsizlik ya da tibbi adiyla dispepsi sorununun sIkligini artiriyor.
Genellikle basit bir sorun olarak gorulen hazimsizlik sorunu diyabet, ulser, yemek borusu iltihabi, gastrit, safra kesesi tasi, bagirsak hastaliklari ve kanserlerinin de belirtisi olabilecegini unutmamak gerekiyor.
Acibadem Hastanesi Bakirkoy Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmani Prof. Dr. Nadir Kaya, hazimsizligin genellikle iyi tarif edilemeyen karinda rahatsizlik hissi, hazimsizlik, siskinlik, gaz, karin agrisi, erken doyma, bulanti, kusma ve gogus kemigi arkasinda yanma gibi yakinmalar biciminde ortaya ciktigini belirtiyor.
Gebelikte gorulebilir
Hazimsizlik nedeni ile basvuran hastalarin yaklasIk yarisinda herhangi bir organik veya sistemik neden bulunamadigina dikkat ceken Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu durum ise fonksiyonel hazimsizlik olarak adlandirilir' diyor ve ekliyor: 'Fonksiyonel hazimsizlikta, en az bir aydan daha uzun sureli tekrarlayan karin agrisi ve karnin ust kisminda rahatsizlik hissi soz konusudur. Bu belirtileri aciklayacak hicbir klinik, laboratuar, endoskopik veya ultrasonografik bulgu yoktur.
Fonksiyonel hazimsizlikta dusunulen hastadan ayrintili bir hikaye alinmali, organik ve sistemik hastaliklar arastirilmalidir. Hazimsizlik problemi olan hastalarda sorunun kaynaginin kesin olarak ortaya konmasi icin ayrintili olarak inceleme yapilmasi buyuk onem tasiyor.
Kilo kaybi, yutma guclugu, kansizlik, kanama, sarilik, kusma, ailede kanser oykusu bulunmasi gibi belirtilerin alarm belirtileri olarak goruldugunu belirten Prof. Dr. Nadir Kaya, 'Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik inceleme yapilmalidir' diyor.
Dikkatli incelenmeli
Fonksiyonel dispepsili hastalarda, psIkolojik bozukluklar olabilecegine de isaret eden Prof. Dr. Nadir Kaya, sunlari oneriyor: hastaya psIkiyatrik yaklasim da gerekebilir. Tetigi ceken olay ya da olaylar, sorunlar cozulmeden bu tur hastaliklarda sadece sindirim sistemini yonelik tedavi yetersiz kalabilir.
Dispeptik hastalarda tedavi nedene yonelik olmalidir. Asit giderici ilaclar, bagirsak hareketlerini duzenleyen ilaclar kullanilabilir.
MIDENIZDEN SUPHELENIYORSANIZ DIKKAT

Sik sIk agri kesici kullananlar dikkat! Ust sindirim sistemi, bircok hastaligi icerir. Bu hastaliklar ulser, gastrit, safrakesesi tasi, reflu ve hatta mide kanseri bile olabilir.

Turk Gastroentroloji Dernegi Genel Sekreteri ve Istanbul Universitesi Istanbul Tip Fakultesi Gastroentroloji Bolumu ogretim uyesi Prof. Dr. Yilmaz Cakaloglu, bugun ust sindirim sisteminin icerdigi tum hastaliklari anlatirken, gastrite dikkat cekiyor. Bu konuda her agrida seker gibi bir agri kesici, ozellikle de antiromatizmal ilac kullananlara uyari var: Midede ulsere, hatta mide delinmesine kadar varan sonuclara yol acan bu tur ilaclar yerine, parasetamol grubu agri kesicileri tercih edin. Parasetamol, sadece kronik alkoliklere onerilmiyor.
Midesiyle ilgili problemler yasayan bir hastada ne gibi saglik sorunlari olabilir?
Gastritler ve ulser ust sindirim sisteminin en sIk gorulen hastaliklaridir. Hastalar gastrit ve ulserin sebep oldugu sIkâyetlerle geldigi zaman doktor bir on tani koyar: 'dispepsi'.
Dispepsi ust sindirim sistemiyle ilgili butun sIkâyetleri icerir. Ornegin mide bolgesinde agri, siskinlik hissi, gegirti, gaz, bulanti, kusma, yemeklerden sonra gerginlik hissi, bunlarin hepsi dispepsi on tanisinin icine girer. Ama o on tanidan sonra hastanin bize verdigi bilgilere gore dispepsiyi kendi icinde siniflandiririz.
Dispepsili hastadaki sIkâyetlerin sebebi ulser olabilir, gastrit olabilir, reflu olabilir, safrakesesi tasi hatta mide kanseri bile olabilir. Doktorlar bu tanilari koyabilmek icin hastayi muayene eder, laboratuvar tetkikleri ister ve son asamada da endoskopi yaparlar. Bazi hastalarda ise endoskopi dahil tum incelemeler yapilir, herhangi bir hastalik bulunamayabilir. Bu durum ise 'fonksiyonel dispepsi' olarak isimlendirilir. Ulser, gastrit ve refluyle ilgili sorunlari aciklarken oncelikle gastritten baslamak gerekir. Cunku gastrit mideyle ilgili sorunlarin sinyalini veren ilk asama olarak degerlendirilebilir. Gastrit cogu kez ulserin bir adim oncesidir.
Gastritli veya ulserli hastanin ne gibi sIkâyetleri olur?
Mide bolgesinde (epigastrium) agri, siskinlik, gaz, aclik hissi ve sIk yeme istegi, gece ac karnina uyandiran ve bir seyler yenince veya antiasit denen cigneme haplariyla gecen agri gibi sIkâyetler olabilir. Bazi hastalarda ise hicbir asIkâr sIkâyet olmaksizin dogrudan kanama veya daha nadir olarak mide delinmesi gibi acil tablolarla ulser kendini gosterebilir (daha cok yaslilarda).
Gastrit nedir?
Gastrit en kisa tanimiyla mide iltihabidir. Cok sIk konulan bir teshistir ama cogu kez de yanlis konulur. Midesi agriyana ve endoskopi yapilan bircok hastaya 'gastrit' teshisi konulur. Kesin olarak gastrit teshisi konulabilmesi icin, mideden alinan bir doku parcalarinin (biyopsi) patolog tarafindan incelenmesi ve bu bolgede iltihap bulmasi gerekir.
Neden midede iltihap oluyor?
Eger gercekten bir insanda gastrit varsa bunun belirli nedenleri de vardir. Aslinda biz gastriti uce ayiriyoruz.
1- Ilaclar, kimyasal maddeler, alkol, radyasyon gibi sebeplere bagli
2- Mikrobik nedene bagli gastrit (Helicobakter pylori gastriti)
3- Otoimmun gastrit (Tip A gastrit)
Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaclar (bunlar tibbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaclar' olarak gecerler) mide ve duodenumda (onikiparmakbarsagi ) erozyon (tahris) ve ulserlere (yaralar) sebep olabilir. Sikca kullanilan Aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin gibi ilaclar akut hemorajikerozif gastritin en sIk nedenidirler.
Bu tur, agrilarla ortaya cikabilecegi gibi kanamalara da neden olabilir. Mesela mide kanamasiyla hastaneye basvuran hastalarda bu tip ilaclarin kullanimina bagli kanamalar ulser kanamalarindan sonra ikinci sirada yer alir.
Gastritin nedenleri nelerdir?
Anti-romatizmal ilaclarin ve agri kesicilerin yanlis kullanimi
Helicobakter pylori mikrobu
Alkol, sigara, kotu beslenme, diger ilaclar
Radyasyona maruz kalmak
Otoimmun mekanizmalar (vucudun kendi dokularinda harabiyet yapmasi).
Gastrit kanama yapar mi?
Gastrit siddetli olunca midenin yuzeyinde tahris yaptigi icin o bolgedeki damarlara ulasir ve kanamaya neden olur. Cok ciddi bir kanama ortaya cikar. Cunku kanama midenin her tarafini etkiler.
Oysa ulser kanamalarinda kanayan yer, yani midede yaranin oldugu yer bellidir. Burada herkesin almasi gereken bir mesaj var. Hicbir zaman gereksiz yere agri kesici veya ates dusurucu olarak antiromatizmal ilaclar kullanilmamali dir. Onun yeri-ne parasetamol cinsi agri kesiciler tercih edilmelidir. Bu, hem bebekler ve cocuklar, hem de yetiskinler icin gecerli bir kuraldir. Bunlarin bircok markasi ve cesidi piyasada bulunmaktadir. Parasetamolun kullanilmasinin riskli oldugu bir tek hasta grubu vardir, onlar da alkolikler. Kisi kronik alkolikse normal bir insana verdiginiz dozlarda parasetamol onda karaciger hasarina neden olabilir.
Dost ilac da var
Romatoid artrid, osteoartroz gibi hastalarin mutlaka ve uzun sureli olarak romatizmal ilac kullanmasini gerektiren durumda hasta ne yapsin? Oneri, mideyi bu haplarin yan etkilerinden koruyan ek ilaclar
Mikroba bagli gastrit nasil olur?
Helicobacter pylori mikrobu vucuda girdiginde (insandan insana bulasir ve genellikle cocukluk doneminde edinilir) ozellikle mideye yerlesen bir mikroptur.
Kendine ozgu bulgulari vardir. Bu mikrobun varligi endoskopi sirasinda alinan doku parcalarinin (biyopsi) test edilmesi veya patolog tarafindan incelenmesi sonucu gosterilir. Kronik gastrit ve bu zeminde ulser hatta bazi vakalarda kansere kadar giden lezyonlar yapabilir.
Ya bagisIklik sisteminin yol actigi gastrit...
Sebebini bilmedigimiz, az gorulen ve vucudun kendi dokusuna karsi gelistirdigi antikorlarla olusan bir gastrit turudur. BagisIklik sistemi kendi dokularina karsi antikor uretir ve dokularini tahrip eder. Bu hasta grubuna cok seyrek rastlanir. Ayrica doktora cok gec basvururlar.
Besin zehirlenmeleri ile gastrit arasinda bir baglanti var mi?
Gastrit genelde kronik bir tabloyla seyreder. Gunler, haftalar suren hazimsizlik, siskinlik, gaz sIkâyetleri vardir. Ancak bazen de hastalar aniden karin agrisi, usume hissi, ates, bulanti, kusma gibi akut bir tabloyla gelir.
Bu, akut gastrit tablosudur. Eger bu belirtilere bir de ishal eslik ediyorsa 'akut gastroenterit' deriz. Bunlarin nedeni de mikroplardir, viruslerdir. Gida zehirlenmesi denilen tablo da bunun icindedir. Bunlar daha cok kendi kendilerini sinirlayan, bir-iki gun icinde gecen, nadiren antibiyotik ve ilac tedavisi gerektiren durumlardir. Bu tip hastalar genellikle cok sIkinti cekerler, acile giderler, serum takilir, ultrason cekilir bircok ilac almalari soylenir.
Oysa bu durum, bir sure icinde kendiliginden hicbir ilaca gerek olmadan gecer. Ates dusurucu ve agri kesici olarak parasetamol verilir ve bol sulu yumusak gidalarla beslenme onerilir.
Kendisinde gastrit veya ulser oldugundan suphelenen kisi hastanelerin hangi servislerine basvurmalidir?
Pratisyene, aile hekimine, ic hastaliklari uzmanina veya gastroenteroloji uzmanina basvurabilir.
Belirli sIkâyetlerle hasta size geldi. Hastaya teshis koymak icin ne gibi asamalardan gecmesi gerekiyor?
Oncelikle hastanin oykusunu dinleriz ve uzerinde bir degerlendirme yapariz. Hasta gencse, yani 40 yasin altinda ise, genel durumu iyiyse, sIkâyetlerini aciklayacak bilgiler varsa (mesela 'Su ilaclari kullandim ondan sonra midem agridi' diyorsa) hastaya once bir ilac tedavisi uygulanir. Mide asidini azaltici ilaclar, gaz giderici ilaclar, gerginlik sIkâyeti varsa mide bosalmasini kolaylastirici ilaclar verilir ve sIkâyetlerinin gecmesi beklenir.
Bu arada da duzenli beslenmesini ve sindirim sistemine zarar verecek maddeler ve ilaclari kullanmamasini tavsiye ederiz. Ama hasta erkekse 45, kadin ise 40 yasin uzerinde ve sIkâyetleri yeni baslamissa, kansizlik (gizli veya asIkâr kanamaya bagli), kilo kaybi, belirgin zayiflama, inatci kusmalar, yutma guclugu gibi durumlar varsa mutlaka ileri inceleme yapilir. Bu da endoskopik olarak ust sindirim sisteminin incelenmesidir. Istisnai durumlar disinda ilacli mide filmleri artik gereksizdir.
Peki ac kalmak gastriti azdirir mi?
Gastritin turune gore degisir. Bazilarinda ac karina sikâyetler daha yogunken, digerlerinde ise yemek sonrasi ozellikle siskinlik, gerginlik, gaz ve gegirti gibi yakinmalar hâkimdir. Onikiparmakbagi rsagi ulseri olanlar sIk acikir, aclikta agrilari artar.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder