9 Şubat 2010 Salı

Stresle mucadele yollari

1. Gevseme Egzersizlerinin Uygulanmasi : Bu egzersizleri size onerildigi sekilde her gun kendi kendinize uygulayin ve mumkun oldugu kadar gunluk yasantinizda kullanmaya calisin. Daima gevsek bir pozisyonda oturmaya, yurumeye, konusmaya is yapmaya gayret edin. Siz gevsedikce yaptiginiz iste daha basarili oldugunuzu, daha az hata yaptiginizi ve daha az yorularak daha az efor sarfettiginizi goreceksiniz. Bunun yani sira kendinize her gun ara ara gevseme molalari vermeyi adet haline getirin ve vucudunuzu kontrol ederek mumkun oldugu kadar gevsetin.
2. Bekleyin, Dusunun ve Yavasca Ilerleyin : Yasam temponuzu yavaslatin. Bir ise baslamadan once durup bekleyin, nasil yapacaginizi dusunun ve yapacaginiz iste yavasca ilerleyin. Luzumsuz hiz vucudunuzun fazla enerji tuketmesine ve gereksiz yere enerji harcamasina yol acacaktir. Yapmaniz gereken diger islere enerjiniz kalmayacaktir.
3. Gelecegi Planlayin Sizi strese sokacak durumlari onceden belirleyin ve bu gibi durumlarla nasil bas edebileceginizi kendinizi nasil gevsetebileceginizi planlayin. Gecmisteki deneyimlerinizi, stresle stresle mucadele yollarinizi gelecegi planlamakta kullanin. Gecmisteki yanlis dusunce, tutum ve davranislarinizi belirleyip onlardan kurtulun. Basarisizliklarinizdan neyi yanlis yaptiginizi bulun ve gelecek defa ayni hatayi yapmamaya gayret edin. Oncelikle, kolay durumlarla nasil bas edeceginizi planlayin. Elde edeceginiz basari gelecekteki guc durumlarin ustesinden gelebilmeniz icin size guven kazandiracaktir. Basarilarinizi inceleyin, ayni yontemleri tekrar kullanmayi planlayin. Cevrenizdeki kisilerin bu gibi durumlarla nasil basettiklerini gozleyin ve onlarin yollarindan yararlanin. Ne soyliyeceginizi ve ne yapacaginizi onceden planlayin, acele etmeyin, unutkanliginizin azaldigini goreceksiniz.
4. Olumlu dusunup iyimser olmaya calisin Kaygilanacaginizi dusunerek hastalik belirtilerini beklemeyi birakin. Bu tur dusunceleri kafanizdan uzaklastirip gevsemeyi ve rahatlamayi dusunerek zihninizi dinlendirin. Farkettiginiz her yanlis tutum ya da elde ettiginiz her kucuk basari dogru yolda atilmis buyuk bir adimdir Bu egzersizleri size onerildigi sekilde her gun kendi kendinize uygulayin ve mumkun oldugu kadar gunluk yasantinizda kullanmaya calisin. Daima gevsek bir pozisyonda oturmaya, yurumeye, konusmaya is yapmaya gayret edin..
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder