9 Şubat 2010 Salı

Tukettiginiz Gidalarin Ne Kadari Nereye Faydali?

Her gun farkli gidalarla besleniyorsunuz. Peki neyi,
neden, ne kadar yemeniz gerektigini biliyor musunuz?
Iste size beslenmeye dair bildiklerinizi kontrol
etmeniz ve dogrulari ogrenmeniz icin bir test... Hadi
baslayin!.. Yanitlarinizi bir yere not etmeyi
unutmayin!...

1- Hangi besin bol miktarda lif icerir ve kalbinize
daha yararlidir (bir fincan)?
Barbunya
Kuru uzum
Ahududu
Spagetti

2- Hangi besin kalsiyum icerir (bir fincan)?
Yagsiz sut
Tam sut
Peynir
Haslanmis ispanak

3- Hangi gida daha fazla vitamin icerir (55 gr)?
Badem
Kurutulmus, kavrulmus yer fistigi
Findik
Camfistigi

4- Hangi baklagiller kemik gelisimini destekleyici ve
huzursuzluk onleyicidir?
Bezelye
Fasulye
Nohut
Pirinc

5- Goz sagligini koruyan ve A vitamini iceren gida
hangisidir?
Haslanmis balkabagi
Cig kirmizi tatli biber
Cig havuc
Cig ispanak

6- Kan basincini duzenleyen en iyi potasyum kaynagi
gida hangisidir?
Kis meyveleri
Domates salcasi
Hafif ateste kaynatilmis erik
Haslanmis mantar

7- Hangi sebze portakal suyundan iki kat daha fazla C
vitamni icerir?
Haslanmis karnibahar
Kirmizi biber
Yesil biber
Brokoli

Simdi yanitlarinizi kontrol edin!..
1- Barbunya lif bakimindan zengindir. Bir fincanda
(250 ml) ortalama 16.4 gr lif icerir. Ahududu 6 gr,
kuru uzum 7.3 gr ve spagetti 6.3 gr lif icerir. Gunluk
lif ihtiyaci ise 25 ile 30 gr arasindadir.
Kolesterolunuzu dusurmek istiyorsaniz gunluk beslenme
programiniza bu gidalari ekleyebilirsiniz.

2- En fazla kalsiyum peynirde bulunur. Bir fincan (250
ml) peynir de 669 mg kalsiyum bulunur. Yagsiz sutte
306 mg, tam sutte 276 mg ve ispanakta 245 mg kalsiyum
bulunur. Yetiskinler gunluk 1000 mg kalsiyuma ihtiyac
duyarlar. 50 yasindan sonra ise alinmasi gereken
kalsiyum mikari 1200 mg'a cikartilabilir.

3- Badem de daha fazla E vitamini bulunur. 55 gr'da
7.33 mg, kavrulmus yer fistiginda 4.26 mg, findikta
2.65 mg ve cam fistiginda 2.21 mg E vitamini vardir. E
vitamini kalp hastaliklari, kanser gibi hastaliklardan
hucreleri korur. DNA'ya bagli sorunlarda ve bagisIklik
sistemi sorunlarinda tamir edici bir rol ustlenir.
Uzmanlar gunde 15 mg (bir avuc ici badem, ceviz,
findik) E vitamini alinmasini oneriyor.

4- Fasulye, kemikler ve huzursuzluk icin birebirdir.
Bir fincan (250 ml) fasulye de 134 gr magnezyum
bulunur. Yine bir fincan (250 ml) pirincte 96 gr,
beselye de 86 gr, nohutta 79 gr magnezyum vardir.

5- Goz sagligi icin gerekli A vitamini en fazla cig
havucta bulunur. Sonrasinda haslanmis bal kabaginda,
biberde ve ispanakta A vitamini bulunur.

6- Kan basincini duzenleyen en iyi potasyum kaynagi
gida domates salcasidir. Bir fincan (250 ml) salca
2,657 mg potasyum icerir. Kis meyveleri 896 mg,
kaynatilmis erik 796 mg ve haslanmis mantar da 555 mg
potasyum vardir. Potasyumdan zengin bir beslenme kan
basincinizi kontrol altinda tutmanizi saglar. Gunluk
alinmasi onerilen potasyum miktari ise 4,700 mg olarak
belirtiliyor.

7- Portakal suyundan iki kat daha fazla C vitamini
icren gida ise kirmizi biber. Bir fincan portakal
suyunda 85 mg ila 125 mg arasinda C vitamini bulunur.
Oysa kirmizi biber 283 mg C vitamini icerir. Yesil
biber 120 mg ve brokoli de 53.3 mg C vitaminine
sahiptir.
C vitamini proteinlere yardimcidir ve cilde
faydalidir. Kadinlar 75 mg ve erkekler 90 mg
Calsiyum'a ihtiyac duyar. Sigara kullananlar ise
metabolizmalari C vitaminini hizli kullandigi icin 35
mg daha fazla vitamin almalidir.

www.ailem.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder