9 Şubat 2010 Salı

Vucut catlaklari cozumsuz degil

Catlaklar nasil olusur ve vucudun hangi bolumlerinde daha sIk gorulur? Olusumunu onlemek ve mevcut olanlari tedavi etmek mumkun mu? Uzmanlar, catlaklarin buyume cagindaki genc kizlarda, gebelerde ve kortizon tedavisi sonucunda ortaya cikabilecegini belirtiyor.

Vucut catlaklarini tipki birer yara izi gibi degerlendirmek mumkun. Cilt asiri derecede basincla karsilastiginda yipranir. Dolayisiyla cildin yapisi bozulur ve catlaklar ortaya cikar. Onceleri pembe renkli olan bu catlaklar zamanla beyaza yakin bir renk alir. Ciltteki bu noktalar bronzlasmaz ve gozden kaybolmaz. Bu catlaklari ortadan kaldirmaktansa catlak olusumunu onlemek daha kolaydir. Catlaklarin ortadan kaldirilmasi icin ise, cogu zaman basit estetik mudahalelere veya kozmetik urunlerine ihtiyac duyulur.

Soguk suyla dus yapmak en iyi cozumlerden biri. Dusu catlaklarin bulundugu bolgenin uzerine tutarak dairesel hareketlerle gezdirmek de kan dolasimini artiracagi icin, yeni olusmus taze catlaklarin ortadan kaldirilmasi icin etkili bir yontem. Bu sekilde hucreler canlanarak yeniden elastik bir yapiya kavusacak, dolayisiyla da catlaklar kaybolacaktir.

Nerelerde daha sIk gorulur?
Catlaklara daha cok gogus, karin ve bel cevresinde rastlanir.
Gogusler:
Vucudun en nazik organlari arasinda yer alirlar. Gogusleri saran doku oldukca ince ve hassastir. Bu bolgedeki catlaklar gelisme caginda bile olusabilir. Buna ragmen catlaklarin cogunlukla dogum sonrasinda ortaya ciktiklari gorulur.
Karin:
Bu bolgede ortaya cikan catlaklarin olusumunda da gebelik donemi onemli bir rol oynar. Genisleyen karin yuzeyi yipranir ve esnekligini kaybeder. Vucudun bu bolgesinde catlak olusumunu onlemek icin cilde badem yagiyla masaj yapmak ve kozmetik urunlerden faydalanmak olumlu sonuc verir.
Bel cevresi:
Daha cok bel cevresiyle belin ust kisminda gorulen catlaklar her yasta ortaya cikabilir. Cinsiyet farki gozetmeksizin kadin ve erkekte meydana gelen bu tur catlaklarin en onemli nedenlerinden biri; kisa zamanda cok miktarda kilo alip vermektir. Bu sekilde olusan catlaklari onlemek icin dogru beslenme aliskanliklari edinmek ve kilo alip vermekten kacinmak onem tasir.

Kozmetik urunlerinin etkisi

Vucudun her bolgesinde kullanilabilen kozmetik urunleri, iceriklerinde yer alan kolajen, hyaluranik asit, elastin ve vitaminler sayesinde cilde tekrar esneklik kazandirirlar. Gunde 1 kez, catlaklarin bulundugu bolge uzerine hafif bir sekilde masaj yaparak uygulayacaginiz kremler sayesinde istenen etkiyi elde edebilirsiniz.

Catlaklar oldukca belirgin ve beyaz renkliyse, genellikle kozmetik urunler ve soguk dus gibi cozumlerle yeterli etki saglanamaz. Bu yontemler sadece baska catlaklarin olusumunu onlemek amaciyla kullanilabilir. Beyaz renkli ve olusumu uzun zaman oncesine dayanan catlaklardan kurtulmak icin tibbi uygulamalara ihtiyac duyulur.

Bu uygulamalari soyle siralamak mumkun:
1) Bitkisel peeling:
Bitkilerden olusan toz halindeki ozel bir karisim, ozel losyonuyla sulandirilarak catlaklarin oldugu bolgeye masaj hareketleriyle uygulaniyor. Uygulama yapildiktan 1 hafta sonra ciltte soyulma meydana geliyor. Bu sekilde derideki duzey farkliliklari azaltildigi gibi, bitkilerin ozellikleri nedeniyle cildin kan dolasimi uyariliyor. Bunun sonucunda da gergin ve canli bir gorunum ortaya cikiyor. Bu islem, catlaklar cok ileri duzeyde olmadigi takdirde, karin gevseme ve sarkmalarinda da uygulaniyor.
2) AHA peeling:
Glikolik asit kullanilarak yapilan AHA peeling, yeni baslayan dikey catlaklarin tedavisinde etkili bir yontem. Vucut bolgesi once glikolik asit iceren temizleyicilerle temizleniyor. Arkasindan glikolik asidin yuzde 40'tan baslayan konsantrasyondaki solusyonlari uygulaniyor. Seanslar haftada 1 kez yapiliyor ve seans sayisi kisiye gore degisiyor.
3) Iontoferez:
Bu yontemle catlaklarin altinda eksilen kolajen yapinin uyarilmasi ve doldurulmasi amaclaniyor. Bunun icin kolajen iceren ampuller cilde suruluyor. Ardindan yaklasIk 5-6 dakika kadar galvanik akim veriliyor ve kolajenin cildin alt tabakasina iletilmesi saglaniyor. Haftada 2 - 3 seans seklinde uygulaniyor. Ortalama 2,5 - 3 aylik bir tedavi suresi gerektiriyor.

Beslenmeye dikkat
Cildin esnek ve formunda olmasi icin sadece distan korunmasi degil, icten de beslenmesi gerekiyor. Cildinize gereken ozeni gostermek istiyorsaniz, oncelikle ise beslenme duzeninizi degistirerek baslamalisiniz. Bu yuzden yediklerinize dikkat etmenizde fayda var.
Yogurt, sut, taze sebze ve meyveleri masadan eksIk etmeyin.
Serbest radikallerle savasarak hucre yenilenmesinde onemli bir rol oynayan E ve C vitamini iceren yumurta, sut ve sut urunleri gibi besinleri tercih edin.
Vucuttaki toksinlerin atilmasina yardimci olan besinleri tuketin. Boylece daha parlak ve saglikli bir cilde sahip olabilirsiniz.
Gunde 1 - 1,5 litre su icmeyi ihmal etmeyin. Cilde gereken nemi sagladiginiz takdirde esnekligini uzun bir sure koruyabilirsiniz.

Catlaklari onlemek icin oneriler
Butun rahatsizliklarda oldugu gibi, vucut catlaklarinin da olusmasini onlemek, tedavi etmekten daha kolaydir. Bunun icin de oncelikle cildin elastikiyetinin saglanmasi gerekir. Ayrica bazi hususlara da dikkat etmelisiniz:

Kisa zamanda asiri miktarda kilo alip vermekten kacinin. Cilt, vucuttaki yag miktarinin artip azalmasiyla birlikte ayni hizda esnemeyi basaramadigi icin yipranir ve catlaklar olusur.
Cildin elastikiyetini kazanmasi ve korumasi icin caba sarf edin. Bu amacla yumusatici yaglar, A, E ve F vitamini, kolajen, elastin ve hyaluranik asit yonunden zengin catlak giderici kozmetik urunleri duzenli olarak kullanmayi aliskanlik haline getirin.
Cok dar giysiler giymemeye ozen gosterin. Bu tur giysiler kan dolasimini guclestirerek, cilde gereken oksijenin saglanmasini engeller. Oksijen almayan cilt yeteri kadar beslenemedigi icin daha kolay yipranir ve deformasyona ugrar.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder