9 Şubat 2010 Salı

Yaramazlik, aslinda zeka belirtisi

Yaramazlik, aslinda zeka belirtisi

Ebeveynlerin cocuk yetistirirken en buyuk sIkayetleri hic kuskusuz cocuklarinin cesitli konularda yaptiklari yaramazliklar. Selcuk Universitesi Egitim Fakultesi Egitimde PsIkolojik Hizmetler ve Rehberlik Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Hasan Yilmaz, cocuklarin kendileri degil, yaramazliklari hedef alinarak sorunlarin cozulmesi gerektigini, her yaramazligin altinda cocuklar icin ozel nedenler yatabilecegi dusunulerek dikkatli degerlendirmeler yapilmasini onerdi.
Cocuklarin, dogrudan soyleme yerine, yaptiklari davranislarla anne ve babalara cesitli mesajlar verdigini anlatan Yilmaz, ebeveynlerin bu mesajlari dogru bir sekilde algilamasinin cok onemli oldugunu vurguladi.
Yaramazliklarin kendisini yalniz ve ilgisiz hisseden bir cocugun dikkat cekme yontemi olabildigi gibi, cocuklarin hareket etme, enerjisini bosaltma ya da cesitli yeteneklerini gostermesinin bir araci olabilecegini kaydeden Yilmaz, ''Bazi yaramazliklar zeka urunudur. Dusunulmus, tasarlanmistir. Yetiskinlerin yaramazliklara sagliksiz ve sert tepki gostermesi, cocuklarin yaraticiligini koreltebilir'' dedi.
Anne-babalarin yaramazlik olarak degerlendirdigi hareketlerin, aslinda cocuklara onlari tanima ve yeteneklerini cozme anlaminda onemli birer firsat oldugunu vurgulayan Yilmaz, yetiskinlerin bu yaramazliklara kizmak yerine hangi yetenegin habercisi oldugunu anlamaya calismalari gerektigini ifade etti. Yaramazlik olarak algilanabilecek davranislarin bastirilmasinin cocuklarin gelisimine olumsuz etki edebilecegini belirten Yilmaz, bazi yaramazliklarin cocugun ihtiyacini gidermesi anlamina geldiginin de unutulmamasi gerektigini soyledi. Evde ve gittigi yerlerde her seyi karistiran, kirip doken cocuklarin arastirmaci ve merakli bir yapiya sahip olma olasiliginin yuksek oldugunu anlatan Yilmaz, buyuk incelikle hazirlanmis ve planlanmis sakalarin da parlak bir zekanin sonucu olabileceginin dusunulmesi gerektigini sozlerine ekledi.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder