9 Şubat 2010 Salı

Yogurdun Sagliga Faydalari

Yogurt, sabahtan aksama kadar gunun her saatinde yenebilecek harika bir gidadir.Yogurt daima suyuyla birlikte yenmelidir.Su zme yogurtta "B" vitamini kalmaz.Cunku,vitaminle r hep yogurdun suyundadir.
Seker hastalari icin yararli bir besindir.Seker hastalarina verilecek yogurt, eksimis olmamali ve kaymagi alinmis olmalidir.
Sabahleyin kahvaltidan sonra yenen yogurt,sindirimi kolaylastirip ,bagirsaklarin calismasina yardim eder.Her yasta hemen hemen herkes icin uygundur.Ancak, midesi cok duyarli olanlara,onikiparma k bagirsagi ulseri olanlara dokunur.Yogurt, hastalar ve zayif bunyeler icin sutten daha besleyici sindirimi kolay bir gidadir.Ayni zamanda bagirsaklarda bulunan tehlikeli ve zararli mikroplarin(Amipleri n) cogalmalarina ve hatta yasamalarina engel olan bir besindir.Bu sebepten tifo ve ishal zamanlarinda yogurt âdeta bir ilac gibi tavsiye edilmektedir. Tuberkulozlu hastalar uzerinde de antibiyotik etki gosterir.
Yogurt ayni zamanda bulasici hastaliklarin tedavisinde de oldukca oneme sahiptir.Cocuklari n bulasici karaciger iltihâbi (hepatit) hastaliklarinin dietik tedavilerinde kullanilir.
Ayrica,yuze ve boyna surulurse cildi canlandirir.Yirmi dakika kalsin cildinizde,sonra da gulsuyuyla siliverin.Rahat bir uyku icin de yogurt yiyebilirsiniz.
Mineraller
Kalsiyum:Kemik, dis ve sac gelismesini saglar,sinir sistemini duzenler,kisiyi cabuk ofkelenmeye karsi korur.Surasi mutlaka bilinmelidir ki guzelligi bozan en korkunc sey ;ofkeli ve sinirli olmaktir.
Fosfor:Vucut icin en onemli mineral, fosfordur.Bu mineral,dokulari ,kemik,dis ve butun hucreleri yeniler,B grubu vitaminler fosforla birlikte calisir.
Iyod:Tiroid bezlerinin calismasini saglar,guatr hastaligini onler.Bu mineral vucut hucrelerinin calisma ahengine de yardimci olur,uyarici bir etkisi vardir.
Flor:Dis curumelerini onler.

DUZGUN BIR CILT
Yumusak bir cilt icin A vitamini cok onemlidir. A vitamini en cok tereyaginda bulunur. A vitamini gece korlugunden korunmak icin, saclarin ve derinin guzellesmesi icin faydalidir A vitamini peynirde de bol miktarda bulunmaktadir. Bu vitamin balikyaginda da fazla miktarda vardir. Ayrica gun bir miktar aycicegi cekirdegi veya kabak cekirdegi yiyin. Bu cekirdekler esas halinde element olan cinko icerirler. Vucutta cinko eksIkligi ise derinin daha cabuk burusmasina yol acar. Ayrica sabah ve aksam kivi yiyin. Bu meyvenin icerdigi C vitamini dolasimi harekete gecirir ve bunun sonucu olarak deri daha iyi beslenir.
KUVVETLI TIRNAKLAR
Her gun yogurt yiyin. Yogurtta tirnaklarin olusumu icin onemli olan protein vardir. Toz jelatin de bu etkiyi fazlalastirir. Kirilan tirnaklara karsi ceviz ve yer fistigi yiyin. Her ikisi de tirnaklari sertlestiren biotin icerir.
SAGLIKLI DISLER
Gunde iki kere 150 gram yagsiz peynir yiyin. Peynirdeki kalsiyum disetini kuvvetlendirir, disleri saglamlastirir. Ayrica balik ve kumes hayvanlari da dislerin saglam olmasi acisindan onemlidir. Bunlarda disleri sertlestiren fosfor vardir.
PARLAK GUR SAC
Bol protein iceren besinler (peynir, et, balik, kumes hayvanlari) salatayla birlikte yendiginde sac gur olur. Cunku sacin yuzde 97'si protein maddesi olan keratinden olusuyor.Haftada dort yumurta yiyin. Yumurtada saca parlaklik kazandiran bol miktarda kukurt vardir.
PARLAK GOZLER
Haftada uc kere az bir miktar bitkisel yagla pisirdiginiz havuc yiyin. Havuctaki A ve E vitaminleri gormeyi kuvvetlendirir, gozlere parlaklik kazandirirlar. Kepek, cavdar ekmekleri icerdikleri selen elementinden dolayi gozleri hastalik mikroplarindan korur.

YOGURT TATLISI TARIFI :
Malzemeler:
- 3 kahve fincani yogurt (suyu suzulmus)
- 4,5 kahve fincani pudra sekeri
- 3 adet yumurta
- 1/2 kahve fincani eritilip ilitilmis tereyagi
- 6 kahve fincani un
- 1 paket kabartma tozu
* Kahve fincani = Turk kahvesi fincani
Serbeti icin:
- 3 su bardagi toz seker
- 3 su bardagi su
- 1 tatli kasigi limon suyu
Yapilisi:
1. Oncelikle serbeti hazirlayin. Sekeri ve suyu kaynatip, kaynadiktan birkac dakika sonra limon suyunu ekleyin, 1-2 dk daha kaynatip ocaktan alin, sogumaya birakin. Serbet iyice soguduktan sonra hamuru hazirlamaya gecin.
2. Hamuru hazirlamak icin, derin bir kabin icine yogurdu alin. Pudra sekerini ekleyin, mikserle cirpin. Yumurtalari ve tereyagini ekleyin, cirpmaya devam edin.
3. Kabartma tozu karistirilmis unu yavas yavas ekleyerek mikserin dusuk devrinde malzemeler birbirine karisana dek cirpin.
4. Hamuru yaglanmis yayvan bir firin tepsisine dokun, onceden 180 derece isitilmis firinda 40 dk kadar pisirin.
5. Firindan aldiginiz tatli hamurunu hemen baklava seklinde dilimleyin (boylece serbeti daha iyi ceker), sogumus serbeti sicak hamurun uzerine bekletmeden dokun. Uzerini bir tepsiyle kapatarak soguayana kadar bekletin. Dilerseniz uzerine hindistan cevizi serperek servis yapin.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder