15 Şubat 2010 Pazartesi

Zeki bir bebek sahibi olmak için

Hamilelik doneminde yapacagInIz 9 basit uygulama, bebeginizin IQ'sunu artIrIyor.

- Tiroid hormonlarInIzI kontrol ettirin.
- Duzenli olarak egzersiz yapIn.
- Vucut agIrlIgInIzIn yuzde 20'sinden ne eksIk ne fazla kilo alIn.
- 6 ayda bir dis hekimine ugrayIn.
- Her gun demir icerikli tablet alIn.
- Nesenizi devam ettirin.
- Yumurta ve ete ragbet edin.
- Emzirmek, bebegin hem saglIgInI, hem de zekasInI olumlu etkiliyor.
- Depresyondan uzak durun.

ZekayI sadece genetik faktorlere baglamak hic de dogru degil. Anne adaylarInIn hamilelik doneminde yapacagI 9 basit yontem, bebegin zekasInI artIrIyor.

Uzmanlara gore, anne adayInIn hamilelikteki beslenme sekli, saglIk durumu ve duygusal hali, bebegin beyin gelisimini etkiliyor. O halde, onun icin iyi bir baslangIc yapIn ve asagIdaki 9 oneriye kulak verin. Ancak, unutmayIn ki, bu oneriler yuzde 100 ispatlanmIs degil, ama yine de denemeye deger.

Dusuk tiroit bezi problemi, hamilelikte anne adaylarInIn yuzde 2'sini etkiliyor. YapIlan arastIrmalar, bu annelerin bebeklerinin zekasInIn diger bebeklere gore daha az oldugunu ortaya koyuyor. Ancak, tiroit hormonlarI kontrolu, pahalI bir test oldugu icin rutin gebelik tetkiklerinde yer almIyor. Usume, yorgunluk, konsantrasyon guclugu, sac dokulmesi, gibi tiroit hormonu dusuklugune isaret edebilecek sIkayetleriniz varsa, bu testi yaptIrmanIzda fayda var.

ABD'nin Cleveland Case Western Reserve Universitesi'nde yapIlan bir arastIrma ilginc sonuclar veriyor. Hamilelik sIrasInda duzenli olarak egzersiz yapan ve yapmayan 20 annenin cocuklarInIn zeka duzeylerine 5 yasIna geldiklerinde bakIlmIs. Sonuc tahmin ettiginiz gibi, egzersiz yapan annelerin cocuklarI daha zeki.

Doktorlar, vucut agIrlIgInIn yuzde 20'si kadar kilo alInmasInIn yeterli oldugunu soyluyor. Bunun altInda veya ustunde kilo alImInIn, bebegin fiziki ve zeka gelisimini olumsuz etkiledigi dusunuluyor. Neden mi? Muhtemelen alInan kilo miktarI, bebeginizin agIrlIgInI, dolayIsIyla da beynin buyuklugunu ve zekasInI etkiliyor.

Dis kontrollerinizi yaptIrIn

ArastIrmalar, yepyeni bir iddia ile ortaya cIkIyor: Hamilelik sIrasInda dis rahatsIzlIgI geciren anneler 7 kat daha fazla premature ya da dusuk kilolu bebek dunyaya getirme riski tasIyor. Bu bebekler de ogrenme ve gelisim asamalarInda gucluk cekiyor. Dis hastalIklarI genellikle baslangIcta belirti gostermedigi icin 6 ayda bir dis hekimine ugramanIzda yarar var.

B12 ve demir alImI, fetusun entelektuel potansiyelini artIrIyor. Yeterli demir alImI asla gIdalarla saglanamIyor. Bu sebeple, bebek dogmadan once, onun demir depolarInI olusturmasI acIsIndan, hamilelik suresince her gun demir icerikli tabletlerden bir tane alInmasI gerekiyor. Demir eksIk alIndIgI takdirde beynin kritik bazI noktalarI yeterli sekilde gelismiyor. Anne sutu ile beslenen bebekler icin sorun yok.

Bebegin algIlarI, henuz dogmadan once baslIyor. Bu acIdan bakIldIgInda, kendini iyi hisseden bir anne adayInIn bebeginin de anne karnInda kendini muhtesem iyi hissedecegini kabul etmek gerekiyor. Bu durum da beyin fonksiyonlarInIn gelismesine katkIda bulunuyor.

Hamilelik doneminde beslenme, zeka gelisimindeki en onemli faktorlerin basInda geliyor. Ozellikle kolin (sinirsel iletimde onemli bir rol oynayan madde) iceren gIdalarI tercih edin. Bu yiyeceklerin en onemlileri yumurta ve et olarak kabul ediliyor.

Bebek dogduktan sonra da onun icin yapabilecekleriniz var. Her seyden once onu emzirin. Bu, onun hem saglIgInI hem de zekasInI olumlu yonde etkiliyor. Kentucky Universitesi'nde yapIlan bir arastIrma bu iddiayI ispatlIyor. Bebekliginde emzirilen cocuklarIn zeka duzeyleri, hazIr mama ile beslenenlere gore 3 puan fazla olarak tespit edilmis.

Hamilelikte oldugu gibi dogumdan sonra da depresyondan uzak durmanIz gerekiyor. Bin 200 aile uzerinde yapIlan bir arastIrma su ilginc sonuclarI ortaya koyuyor: 3 yasIna kadar olan donemde anneleri depresyonda olan cocuklarIn ozellikle dil gelisiminde ve ogrenme yeteneginde zayIflIk goruluyor.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder