26 Mayıs 2010 Çarşamba

Meyve ve Sebzelerin Zamanları

Meyve ve sebzelerin gerçek mevsimlerini unutanlar için...

Tarımdaki gelişmeler ve teknolojinin ilerlemesi nedeniyle hiç ummadığımız
zamanlarda ummadığımız sebze ve meyveleri marketlerde görebiliyoruz. Hangi
mevsimde hangi sebze ve meyve bulunur? sorusu da sıkça akla gelen bir konu
oldu. Örneğin; çilek sadece bahar aylarında bulunurdu, geçen hafta markette
reçellik çilek gördüm, eylül ayının ortalarında hala çilek bulunabiliyor.
Sağlıklı beslenmenin en önemli koşulu güvenli ve sağlıklı yiyecek seçimi.
Bunun için sebze ve meyvelerin gerçek mevsimlerinde, bol bulunduğu aylarda
tüketilmesi çok önemli. Aşağıdaki tablolarda ayrıntılı olarak verdiğim sebze
ve meyve listesinin aynı zamanda alışveriş listesi yaparken de size rehber
olacağını umuyorum.


*SEBZELER
*
Kuru Soğan - Her Ay
Patates- Her Ay
Yeşil Soğan - Temmuz, Ağustos, Eylül hariç diğer tüm aylar
Maydanoz - Her Ay
Marul - Mayıs - Temmuz
Yeşil Salata-kıvırcık- Ocak - Mayıs ve Ekim - Aralık
Salatalık- Mayıs - Ekim
Dereotu- Her Ay
Kırmızı Lahana- Kasım - Şubat
Kereviz- Kasım - Mart
Karnabahar- Aralık - Şubat
Bezelye- Nisan - Haziran
Semizotu - Mayıs - Eylül
Domates- Haziran - Kasım
İç Bakla- Mayıs - Haziran
Taze Bakla - Nisan -Temmuz
Bamya Temmuz - Eylül
Taze Kabak Mayıs - Kasım
Pırasa Kasım - Mart
Beyaz Lahana Kasım - Şubat
Ispanak Kasım - Mart
Havuç Eylül - Mart
Salamura Yaprak Her Ay
Taze asma yaprağı Mayıs-Temmuz
Dolmalık Biber Haziran - Kasım
Sivri Biber Haziran - Ekim
Çarliston Biber Haziran - Eylül
Taze Fasulye Mayıs - Eylül
Barbunya Nisan-Eylül
Patlıcan Haziran - Kasım
Pırasa Kasım-Mart
Limon Her ay
Turp Ekim-Şubat
Pazı Ekim-Mart
Sarımsak Her ay
Taze nane Her ay
Brokoli Aralık-Şubat

*MEYVELER
*

Elma (starking-golden) Ekim
Elma-Yaz Temmuz-Ağustos
Elma-Buzhane Her ay
Portakal- Ekim - Nisan
Mandalina - Ekim - Şubat
Kayısı - Haziran - Ağustos
Üzüm - Temmuz - Kasım
Armut - Temmuz - Kasım
Muz - Kasım - Mart (Her ay)
Kırmızı Erik - Mayıs - Ağustos
Mürdüm Erik - Ağustos-Ekim
Şeftali - Haziran - Eylül
Nektarin - Temmuz-Eylül
Kiraz - Haziran
Vişne - Temmuz-Ağustos
Çilek - Mayıs - Haziran
Yeşil Erik - Mayıs - Haziran
Ayva - Ekim - Ocak
Malta Eriği - Nisan - Mayıs
Karpuz - Haziran - Ağustos
Kavun - Temmuz - Kasım
İncir - Ağustos-Eylül
Bal kabağı - Şubat-Mayıs

ALINTIDIR

18 Mayıs 2010 Salı

Bugüne kadar sirke hakkında bildiğim sadece yemeklere lezzet katan, ateş düşürücü etkisi olan ve kireç sökücü özelliklerine sahip bir madde oluşuydu. Genelde yemeklerde balzamik sirke, kireç sökücü ve dezentefte amacıyla ise beyaz sirke kullanıyordum. Ama internette tesadüfen okuduğum bir makaleden yola çıkarak biraz araştırma yaptığımda, bu maddenin nerdeyse bir çok şeye deva ve aynı zamanda elma sirkesinin bunların içinde en iyisi olduğunu öğrendim. Eğer sizinde sirke hakkında bildikleriniz benim bildiklerim kadar ise, işte şimdi şaşırma sırası sizde. Buyrun sirkenin faydalarına...



Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlenmek için sirkeli su ile yıkanır.
Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.
Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.
Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.
Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.
Safrayı keserek, safra akıntısını düzenler.
Haşerat ve diğer zehirli hayvan sokmalarında, sokulan yer sirkeyle pansuman yapılır ve üzerine sirkeli pamuk kapatılırsa iyileştirir.
Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.
Sirkenin güzel ve ferahlatıcı kokusu, asabi baygınlıklarda hastayı uyandırıcı tesire sahiptir
Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.
Sirke ile yapılacak gargara diş etlerini ve dişleri sağlığa kavuşturur.
Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.
Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.
Sirke suyuna batırılmış bir parça şeker, yavaş yavaş emilerek hıçkırıkların giderilmesine yardımcı olur.
Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
Sirke, sinamekiyle kaynatılıp sürülürse, saçların dökülmesini önler
Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.
Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.
Hazmı kolaylaştırır
http://uzakkose.blogspot.com/search/label/Pratik%20Fikirler

15 Mayıs 2010 Cumartesi

Faydalı Bilgiler

NAR ÇİÇEĞİ:Tansiyonu,şekeri ve özellikle kollesterolü düşüren ,içimi çok hoş bir bitki....İş yerinde çay yerine bunu tercih eden çok arkadaşım var.Bir bardak kaynar suya bir tutam atılınca tamamen nar çiçeği rengini veriyor.Tavsiye ederim....


ELMA SİRKESİ:Faydaları saymakla bitmez sanırım.Cilt için mükemmel bir tonik.Seyreltilmiş olarak pamuk yardımıyla cilde uygulandığında mükemmel hijyen sağlar.


Migren ağrıları için 1 bardak sirke ve 1 bardak su karışımı ile kaynatıp buharı teneffüs edilirse ağrıyı geçirir.


Saç İçin , durulama suyuna konulan bir çay bardağı elma sirkesi saç diplerini sağlığa kavuşturur.


Varis ağrılarında bacağa sürüldüğünde ağrıyı giderir.


EVETTT ŞİMDİ gelelim zayıflatıcı çayımıza;


1-2 Adet Avakado Yaprağı


1 çay kaşığı yeşil Çay


1 tutam kiraz sapı


1 tutam mısır püskülü


1 çay kaşığı rezene


Dr.Ender SARAÇ'ın da onayladığı bu zayıflatıcı çayı 1-2 dakika kaynatarak sabah akşam içiniz.


Tabii bunun yanında günlük kalori durumumuzuda ayarlamalıyız.Abur-cubur ,karbonhidrat ağırlıklı beslenmemeliyiz.Bol bol su içip(Günde 8 bardak) egzersiz özellikle yürüyüş yapmalıyız.


REZENE ÇAYI:Özellikle benim gibi emziren annelerin elinden düşmemelidir.Bol süt yaptığı gibi sakinleştirici özelliği sayesinde hem anneye hemde bebeğe uyku verir......


KEÇİ BOYNUZU:Doğal bir antiseptikdir.Boğaz enfeksiyonlarında kaynatılarak gargara yapıldığında çok iyi sonuç alınır.

www.tatesal.blogspot.com