15 Mart 2012 Perşembe

Ispanağın Faydaları

Betakaroten ve C vitamini bakımından zengindir.
Ispanak diğer yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içerir.
Ispanak gibi folik asit vitamini içeren sebzeler Alzheimer olasılığını azaltır.
Folik asit hamile kadınların spina bifida denilen çocuğun özürlü doğmasına neden olan sorunu giderici özelliktedir. Hamilede folik asit eksik olursa bebekte santral sinir sistemi sakatlığı görülüyor.
Yaşlılık sebebiyle meydana gelen körlüğü önleyici etkisi olduğu belirtiliyor.
Makula dejeneresansı gibi görme bozukluğu sorunlarının meydana gelme olasılığını düşürür.
Karaciğer, mide ve pankreas salgılarını uyarıcı etkisi olduğu belirtilmektedir.
Zeaxanthin ve lutein isminde içerdiği antioksidanlarla kalp sağlığı için önemlidir.
Ispanaktaki klorofil toksin atıcı özelliktedir.
Ispanaktaki K vitamini kemik gelişimi için önemlidir.
Araştırmalara göre menapoz sonrası yeterli oranda K vitamini ve kalsiyum alan kadınlarda daha az kemik kitle azalması görülmektedir.
K vitamini eksikliği kemik zayıflığı, kanamaya eğilim, damar kireçlenmesi ve kalp damar hastalıklarının görülme olasılığını artırmaktadır.
Karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyarması ıspanak faydaları arasındadır.
Sigaraya bağlı akciğer kanseri olasılığını düşürür.
Ispanak suyunun, kalp adalelerini güçlendirici etkisi bir diğer ıspanak faydası olarak belirtilebilir.
Kansızlık için yararlıdır.
Demir minerali içerir. Ancak ıspanakta yüksek oranda demir olmasına karşın yaprakların içerdiği oksalik asit demirin emilimini zorlaştırır.
Ispanakalırken: Yapraklarının yeşil olmasına,Yaprakların diri olmasına, kök kısmının tatlı bir pembe renkte olmasına dikkat edilir. Ispanak 2 çeşittir yaprakları ufak olan ve kuzu ıspanağı diye adlandırılan çeşiti ve normal olan yani yaprakları normal büyüklükte olan çeşiti.
Ispanağın içerdiği vitaminlerden faydalanmak için : Her zaman taze ve çiğ yenmesi yada az pişirilmiş olarak yenmesi gerekir. Çok pişirildiğinde ve uzun müddet bekletildiğinde ve yeniden ısıtıldığında içindeki C vitaminini yitirir ve zararlı maddeler meydana gelir. Bu nedenle özellikle çocuklara ertesi güne kalmış ıspanak yedirilmemelidir.


Ispanağın zararları var mıdır?
Mide ve onikiparmak barsağı ülseri olanlar ıspanağı fazla yememelidir. Eklem iltihabı olanlar, idrar yolunda taş olanlar ve de ürik asit yüksekse yine az tüketilmelidir. www.beslenmedestegi.com


Besin Değerleri : 100 gr için.
Vitamin A: 9420 İ.Ü.
Tiamin 0,11 mg .
Riboflavin : 0,20 mg .
Niasin : 0,6 mg .
C vitamini : 59 mg .
Vitamin k : miktarı belirsiz .
Kalsiyum: 81 mg
Demir: 3,0 mg .
Fosfor : 55 mg .
Potasyum : 470 mg .
Karbonhidratlar : 3,2 gr .
Protein: 2,3 gr .
Kalori: 20

14 Mart 2012 Çarşamba

Kış Sebzeleri

KEREVİZ : Antioksidan olup, sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren Fitalid adlı madde, kandaki sters hormonunu azaltır, böylece hem damarların gevşemesini sağlar, hem de kolesterolü düşür. Tansiyon hastalarının ise dikkatli tüketmesi gerekir.

LAHANA: En iyi toksin atıcılardan birisi olan beyaz lahana , içerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Düşük kalorili, B ve C vitaminleri açısından zengin, bol posa içeren lahananın tohumları da idrar söktürmeye yardımcı olur.

BROKOLİ: Vitamin ve mineral deposu olan brokoli, kalsiyum açısından zengin, lif oranı yüksek, C vitamini deposu olup, kansere karşı koruyucu etkisi yüksek bir sebzedir.

HAVUÇ: A vitamininin ön maddesi olan Karoten içerir. Bu maddelerin aktif gelebilmesi için havuç salatasının mutlaka zeytinyağı ile tüketilmesi gerekir.

KARNABAHAR: Karnabahar hem enfeksiyonlara karşı etkin, hem de antibakteriyel birçok madde içerir. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en iyi sebzedir. İçerdiği bol miktardaki Fosfor, Osteoporozu önleyici ve kemik olşumunu destekleyici bir etkiye sahiptir.

ISPANAK: A ve C vitaminleri açısından zengin olan ıspanak, çok değerli bir besindir. Mide, karaciğer ve pankreas salgıalrını uyarır. Ispanakta Demir dışında Magnezyum, Fosfor, İyot, Potasyum ve Sodyum bulunur.

PIRASA: Potasyum, Kalsiyum, Demir ve Fosfor bakımından oldukça zengin olan pırasa, C, B1, B2, ve A vitamini içeriği yüksek bir sebzedir. Böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici maddelere sahip olan pırasa, içerdiği posa sayesinde kabzılığa karşıda kullanılır.

13 Mart 2012 Salı

Şeftalinin faydaları

Şeftalinin sayısız faydalarından birkaçına değinmek gerekirse;
* Hazımsızlığa iyi geliyor,
* Vucudun hastalıklara karşı direncini arttırıyor.Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılıyor.
* Kalp krizi ve kansere karşı koruyucu olan betakaroten açısından çok zengin.
* Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlıyor.
alıntıdır

Kabağın Faydaları

Sarı renkte çiçekler açan sürüngen bir bitki olan kabak oldukça besleyicidir. Özellikle B1ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Ayrıca, bitkisel protein, nişasta ve çinko içerir. Kabak lif açısından da zengin bir besindir.
Kabağın Faydaları:
İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Mide ve bağırsakları yumuşatır.
Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir.
Basur ve prostat şikâyetlerini azaltır.
Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Sinirleri yatıştırır.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
Kan yapar.
Cinsel gücü ve doğurganlığı arttırır.
Zihin açar.
alıntıdır