19 Nisan 2010 Pazartesi

Çimlendirerek tahıl ve bakliyatların besin değerini arttırma

Tahıl, baklagil ve tohumların besin değerini arttırmak, taze yeşillik bulmanın zor olduğu zamanlarda değerli vitamin kaynakları yaratmak için evde düzenli olarak çimlendirme yapabilirsiniz. Bütün kabuklu tahıl ve baklagiller, ay çekirdeği, hardal, yonca, susam ve kabak çekirdeğini filizlendirerek vitamin içeriklerini %800'e kadar arttırabilirsiniz. Kalorisi düşük ve kolay hazmedilen çimlendirilmiş besinleri aşağıdaki şekillerde kullanabilirsiniz:
Börülce. B1, B2 ve C vitaminleri ile demir kaynağıdır. Salatalarda veya buharda pişirip üzerine sos veya zeytinyağı gezdirilerek yenilebilir.
Nohut. A, B ve C vitaminleri, demir, kalsiyum ve magnezyum içerir. 4-5 dakika buharda pişirdikten sonra makarna veya türlülere ilave edebilirsiniz. Fırında pişirilip sosla yenebilir, salatalara konur ve çeşitli sebzelerle birlikte kavurulabilir.
Maş. A, C ve E vitaminleriyle demir, kalsiyum ve fosfor içerir. Çiğ olarak salatalarda, pişmiş olarak da çin yemeklerinde, çorba ve diğer yemeklerde kullanılabilir.
Soya. B kompleks vitamini, A, C ve E vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor deposudur. Çiğ veya buharda pişirilip soğutulduktan sonra salata ve soğuk yemeklerde, sandviçlerde, çorbalarda, kavurmalarda kullanılabilir.
Ayçiçeği. Yapısında C, D ve E vitaminleri ve bol miktarda mineral vardır. Fosfor, kalsiyum, demir, florid, iyot, potasyum ve magnezyum gibi. Çiğ olarak son derece güzel görünümlü ve lezzetlidir. Salata ve soğuk yiyeceklerde, sandviçlerde kullanılır.
Nasıl Filizlendirme Yaparım?
Filizlendirme için sadece yayvan bir cam kapla (ben ufak kaseler kullanıyorum), temiz bir beze ihtiyacınız var. Bir avuç dolusu tohum veya bakliyatı 7-8 saat suda bekletin. Bu sürenin sonunda süzün, sudan geçirin, çimlendirme kabına alın ve üzerini tülbentle kapatın. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere kabın içindekileri bir kevgire alıp sudan geçirin ve suyunu süzdürün. Sonra tekrar kaba alıp üzerini kapatın ve eski yerine koyun. Bu işlemi filizler 0.5-1 cm uzunluğa gelene kadar tekrarlayın. Filizleriniz hazır olduğunda tekrar sudan geçirip iyice süzün ve kapaklı bir kaba alıp buzdolabında saklayın ve 4-5 gün içinde kullanın.

Onerim, iri baklagiller yerine ufak olanlari seçin. Nohut, fasulye vs de filizlendiriliyor
ama tadi cok da muhtesem sayilmaz. Ben yesil mercimek, mas fasulyesi, yonca
(ama tohumunu Turkiye'den almiyorum, bizdeki tohumlarin cogu ilacli, yurt disindan
biri getirebilirse onu tercih edin), brokoli, aycicegi ve bugday filizlendiriyorum daha
cok. Bugday tatlimsi oluyor, aycicegi cok lezzetli ama kabugunu atmakta zorlaniyor,
teker teker ayiklamaniz lazim. En kolayi yesil mercime ve mas fasulyesi.

http://mutfaktazen.blogspot.com/2009/05/ct-pt-filizler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder