15 Mart 2012 Perşembe

Ispanağın Faydaları

Betakaroten ve C vitamini bakımından zengindir.
Ispanak diğer yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içerir.
Ispanak gibi folik asit vitamini içeren sebzeler Alzheimer olasılığını azaltır.
Folik asit hamile kadınların spina bifida denilen çocuğun özürlü doğmasına neden olan sorunu giderici özelliktedir. Hamilede folik asit eksik olursa bebekte santral sinir sistemi sakatlığı görülüyor.
Yaşlılık sebebiyle meydana gelen körlüğü önleyici etkisi olduğu belirtiliyor.
Makula dejeneresansı gibi görme bozukluğu sorunlarının meydana gelme olasılığını düşürür.
Karaciğer, mide ve pankreas salgılarını uyarıcı etkisi olduğu belirtilmektedir.
Zeaxanthin ve lutein isminde içerdiği antioksidanlarla kalp sağlığı için önemlidir.
Ispanaktaki klorofil toksin atıcı özelliktedir.
Ispanaktaki K vitamini kemik gelişimi için önemlidir.
Araştırmalara göre menapoz sonrası yeterli oranda K vitamini ve kalsiyum alan kadınlarda daha az kemik kitle azalması görülmektedir.
K vitamini eksikliği kemik zayıflığı, kanamaya eğilim, damar kireçlenmesi ve kalp damar hastalıklarının görülme olasılığını artırmaktadır.
Karaciğeri, lenf bezlerini, kan dolaşımını uyarması ıspanak faydaları arasındadır.
Sigaraya bağlı akciğer kanseri olasılığını düşürür.
Ispanak suyunun, kalp adalelerini güçlendirici etkisi bir diğer ıspanak faydası olarak belirtilebilir.
Kansızlık için yararlıdır.
Demir minerali içerir. Ancak ıspanakta yüksek oranda demir olmasına karşın yaprakların içerdiği oksalik asit demirin emilimini zorlaştırır.
Ispanakalırken: Yapraklarının yeşil olmasına,Yaprakların diri olmasına, kök kısmının tatlı bir pembe renkte olmasına dikkat edilir. Ispanak 2 çeşittir yaprakları ufak olan ve kuzu ıspanağı diye adlandırılan çeşiti ve normal olan yani yaprakları normal büyüklükte olan çeşiti.
Ispanağın içerdiği vitaminlerden faydalanmak için : Her zaman taze ve çiğ yenmesi yada az pişirilmiş olarak yenmesi gerekir. Çok pişirildiğinde ve uzun müddet bekletildiğinde ve yeniden ısıtıldığında içindeki C vitaminini yitirir ve zararlı maddeler meydana gelir. Bu nedenle özellikle çocuklara ertesi güne kalmış ıspanak yedirilmemelidir.


Ispanağın zararları var mıdır?
Mide ve onikiparmak barsağı ülseri olanlar ıspanağı fazla yememelidir. Eklem iltihabı olanlar, idrar yolunda taş olanlar ve de ürik asit yüksekse yine az tüketilmelidir. www.beslenmedestegi.com


Besin Değerleri : 100 gr için.
Vitamin A: 9420 İ.Ü.
Tiamin 0,11 mg .
Riboflavin : 0,20 mg .
Niasin : 0,6 mg .
C vitamini : 59 mg .
Vitamin k : miktarı belirsiz .
Kalsiyum: 81 mg
Demir: 3,0 mg .
Fosfor : 55 mg .
Potasyum : 470 mg .
Karbonhidratlar : 3,2 gr .
Protein: 2,3 gr .
Kalori: 20

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder