14 Mart 2012 Çarşamba

Kış Sebzeleri

KEREVİZ : Antioksidan olup, sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren Fitalid adlı madde, kandaki sters hormonunu azaltır, böylece hem damarların gevşemesini sağlar, hem de kolesterolü düşür. Tansiyon hastalarının ise dikkatli tüketmesi gerekir.

LAHANA: En iyi toksin atıcılardan birisi olan beyaz lahana , içerdiği antioksidanlar sayesinde bağırsak kanserine karşı koruyucu bir özelliğe sahiptir. Düşük kalorili, B ve C vitaminleri açısından zengin, bol posa içeren lahananın tohumları da idrar söktürmeye yardımcı olur.

BROKOLİ: Vitamin ve mineral deposu olan brokoli, kalsiyum açısından zengin, lif oranı yüksek, C vitamini deposu olup, kansere karşı koruyucu etkisi yüksek bir sebzedir.

HAVUÇ: A vitamininin ön maddesi olan Karoten içerir. Bu maddelerin aktif gelebilmesi için havuç salatasının mutlaka zeytinyağı ile tüketilmesi gerekir.

KARNABAHAR: Karnabahar hem enfeksiyonlara karşı etkin, hem de antibakteriyel birçok madde içerir. Özellikle kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonlarında bilinen en iyi sebzedir. İçerdiği bol miktardaki Fosfor, Osteoporozu önleyici ve kemik olşumunu destekleyici bir etkiye sahiptir.

ISPANAK: A ve C vitaminleri açısından zengin olan ıspanak, çok değerli bir besindir. Mide, karaciğer ve pankreas salgıalrını uyarır. Ispanakta Demir dışında Magnezyum, Fosfor, İyot, Potasyum ve Sodyum bulunur.

PIRASA: Potasyum, Kalsiyum, Demir ve Fosfor bakımından oldukça zengin olan pırasa, C, B1, B2, ve A vitamini içeriği yüksek bir sebzedir. Böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici maddelere sahip olan pırasa, içerdiği posa sayesinde kabzılığa karşıda kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder