15 Şubat 2010 Pazartesi

Anne Sutunu Artirmanin Yollari

Ilk 4-6 ayda anne sutu, bebek icin gerekli tum besinleri icerir ve beraberinde baskaca bir gida verilmesi gereksizdir.
Emzirme, anne ile bebek arasindaki iliski kalitesinin en yuksek seviyede olmasini saglayan psIko-sosyal ortami yaratir. Anne sutu ile beslenen cocuklarda bulasici hastaliklar daha seyrek gorulur. Ayrica anne acisindan bakildiginda ise, annede meme ve yumurtalik kanseri gelisme olasiligini azalttigi saptanmistir.
Bebeginizin saglikli gelismesini, buyumesini ve hastaliklardan en iyi sekilde korunmasini istiyorsaniz; bebeginize mutlaka anne sutu vermelisiniz, yani dogal beslenmeden uzaklasmamalisiniz. Ayrica her annenin kendi sutu bebeginin erken, zamaninda veya gec olarak dogmus olmasina bagli olarak icerigi degismekte; sonucta: her annenin sutu ozellikle kendi cocugunun en ideal besin kaynagi olmakta ve baskaca hic bir besin onun yerini dolduramamaktadir. Ancak annelerin buyuk bir cogunlugu, onemli bir yanilgiya dusmektedirler, bunun en buyuk sebebinin annelerin bebeklerine karsi duyduklari asiri sevgi ve koruma istegine bagli olmasina karsin, sonucta bebeklerine istemeden cok buyuk bir zarar vermektedirler. Bu yanilgi, bebegin doymadigi kanisiyla ek gidalara baslanmasidir. Unutulmamalidir ki; aglamanin tek sebebi acikmak degildir, bunun bircok sebebi olabilir. Ornegin; bebek daha cok kucaklanmak sevilmek isteyebilir, bazi bebekler memeyi sirf keyif icin emmek isterler veya
bebegin bir rahatsizligi olabilir (gaz sancisi, ates vs.). Bebeginize kendi sutunuzun yetmedigine lutfen tek basiniza karar vermeyiniz, bu karar icin aile buyuklerinizle ve en onemlisi bebeginizin doktoru ile gorusmelisiniz.
Dikkat gostermeniz gereken konular
Kendinizi psIkolojik olarak emzirmeye hazirlamak, ayrica emzirme egitimi ile birlikte meme basinin sut vermeye hazir hale getirilmesi icin gerekli egzersizleri ogrenmek ve uygulamak icin dogumdan once mutlaka bir cocuk hekimine gitmelisiniz.
Sutunuzun gelmesini beklemeden ve kesinlikle sekerli su vermeden, bebeginizi dogar dogmaz ilk yarim saat icinde mutlaka emzirmelisiniz.
Dogdugu andan itibaren istedikce emzirilmelidir. Yeni dogan bebekler genellikle 8-10 ogun emmek isterler. Ogun sayisi daha sonra giderek azalir. Sik emzirme bol sut gelmesini sagladigi gibi, goguslerin sismesini ve acimasini da onler.
Emzirmeden once veya sonra ticari mama, inek sutu ya da baska gidalarin verilmesi, bebegin aldigi sut miktarini azaltir. Bu durum da daha az sut gelmesine neden olur. Bu tur ek gidalari, bebek 4-6 aylik olmadan baslamamak gereklidir.
Baskaca sivilar vermek icin biberon kullanilmamalidir, bebegin meme emmesini tumuyle kesebilir. Biberonun gerektirdigi emme sekli meme emilmesinden daha farkli ve kolay oldugu icin biberonu tercih etmelerine neden olabilir.
Geceleri emmek isteyen bebegi annenin emzirmesi cok onemlidir. Bu durum hem bebegin psIkolojik dengesinin sarsilmamasi hem de annenin sut veriminin artmasi acisindan son derece onemlidir. Geceleri emzirmenin anne acisindan guclugu ve nahos durumu nedeniyle babanin ve aile buyuklerinin bu konuda anneye yardimci ve destek olmasi cok yararli olacaktir.
Zaten bu nahos durum 2. ayin sonuna dogru yavas yavas ortadan kalkacak ve geceleri emme ihtiyaci azalacaktir. Ancak bu konuda bazen aileler buyuk bir yanlislik yapmaktadirlar. Geceleri emzirmek yerine biberon ile beslemektedirler. Boylece hem annenin sut verimi azalmakta, hem cocuga mikrop kaynagi olabilecek dogal olmayan beslenme yapilmakta, hem de bebek en yararli olan anne sutunden mahrum birakilmaktadir.
Anne bebegini emzirdigi donemde kendi beslenmesine de ozel bir onem gostermelidir. Emziren anne, gunde en az iki litre sivi, en az iki bardak sut icmeli veya yogurt ve peynir gibi sut urunlerini yemelidir. Protein gereksinimini karsilamak icin kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balik gibi yiyeceklerden her ogunde yemelidir. Bol bol sebze ve meyve ihmal edilmemelidir. Ayrica sutunun az geldigi dusuncesinde olan annelerin sekerli gidalardan ( pekmez, bal, recel gibi...) daha fazla tuketmesi tibben tam kanitlanmis olmamakla birlikte faydali olacaktir.
Emziren annenin ruhsal yonden desteklenmesi, huzurlu bir ortam saglanmasi ve mutlu edilmesi de son derecede onemlidir. Her emzirmede, bir onceki beslenmede en son verilmis memeden baslanmalidir. Bebegin emme gucune bagli olmakla birlikte her emzirme yaklasIk 20-30 dakika surmelidir.
Uzm. Dr. Mesut Kilinc

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder