15 Şubat 2010 Pazartesi

Çocuklar İçin Buyumede Etkili Elementler

Uzmanlar, cocuklarin buyume doneminde gelisim icin sut urunleri, et ve et urunleri, kuruyemis gibi maddeleri bol bol tuketmeleri gerektigini soyluyor.
Zihinsel gelisim, basari, hucre kaybini onleme ve triot hormonunu aktif hale getirmek ve daha bircok etkisi bulunan elementler ozellikle cocuklarin gelisim doneminde alinmali. Uzmanlar, zamaninda bu tur elementleri yeterince almis bir cocugun gelisiminin normal seyrettigini soyluyor. Iste alinmasi gereken elementler:

Cinko
Tek basina cinko eksIkligi bile, agir bir buyume geriligi yapabiliyor ve ergenlige girmede gecikmeye neden oluyor. Cocugun okulda ogrenmesini yani basarisini da etkiliyor. Buyume doneminde mutlaka alinmasi gerekiyor. Sut cocuklugu doneminde gunde 5 miligram, adolesan donemde 15 miligram alinmasi cok onemli. Kurutulmus meyveler ve kuru yemislerde var. Et urunlerinde de bulunuyor. Buyume geriligi olan cocuklara cinko verildiginde ve izlendiginde, buyume saglandigini goruyoruz. Cocuk eger ergenlige girmisse ve boyu kisa ise cinko verilmesi artik bir anlam tasimaz.
Selenyum
Antioksidan kabul edilen minerallerden biri. Vucudun hucre kaybina, hucre yaslanmasina karsi koruyucu bir ozelligi var. Tiroit metabolizmasi acisindan onemli. Tiroit hormonunun aktif hale gecisinde onemli bir rol oynuyor. Selenyum eksIkligi, cocugun zihinsel kapasitesini kullanamamasina veya tiroit hormon fonksiyonlarinin iyi calismamasina neden oluyor. Gida icerisindeki selenyum miktari, bitkilerin gelistirildigi veya hayvanlarin gelistirildigi topragin selenyum miktarina bagli. Selenyum; patates, tuna, yumurta, tavuk ve hindi gogsu ile aycekirdeginde bolca bulunur.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder