15 Şubat 2010 Pazartesi

LİFLİ BESİNLER BİR ÇOK HASTALIĞI ÖNLER

LİFLİ BESİNLER BİR ÇOK HASTALIĞI ÖNLER
Bir insanın günlük ortalama günlük lif ihtiyacı 40 - 50 gram kadardır.
- 1 Dilim kepekli ekmekte 1.4 gram
- Yarım bardak esmer pirinçte 1.0 gram
- Yarım bardak bulgurda 0.9 gram
- 1 bardak makarnada 1.1 gram
- 1 orta elmada 3.5 gram
- 3 orta kayısıda 1.8 gram
- 1 orta muzda 2.4 gram
- yarım greyfurtta 3.1 gram
- 1 orta portakalda 0.8 gram
- 1 orta armutta 1.9 gram
- yarım bardak kuru fasulyede 7.3 gram
- yarım bardak mercimekte 3.7 gram lif vardır.
Pişmiş sebzelerden
- yarım bardak bezelyede 3.6 gram
- 1 orta patateste 2.5 gram
- yarım bardak ıspanakta 2.1 gram
- yarım bardak kabakta 1.8 gram lif bulunur.

1. Enerji değerleri sıfıra yakındır. Çünkü bağırsaklarda parçalanmazlar.
2. Suda dağılmazlar, suyu çekerler. Bu sayede doygunluk hissi verirler.
3. Bağırsakları çalıştırırlar ve kabızlığı önlerler.
4. Midede eriyen lifler tokluk hissi verirler ve midenin boşalmasını sağlayarak, kolesterolün düşmesine yardımcı olurlar.
5. Yağ ve şekerlerin emilmesini yavaşlatarak, yağ deposu olmayı azaltırlar.
6. Tüm zararlı maddeleri sürükleyerek, emilmelerini önlerler ve dışarı atılmasını sağlarlar. Bu sayede kanser yapıcı maddeleri engeller.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder