9 Şubat 2010 Salı

Cikolatanin sagligimiza yarari

Tadina doyum olmaz, bu sebeple de yemekten asla vazgecmeyiz. Ama hep bir sIkinti duyariz. Cunku bize, 'Cikolata sagliga zararlidir' diye ogretmislerdir. Oysa bilim adamlarinin yaptigi son arastirmalar, tam tersi sonuclari ortaya koyuyor. Cikolata neredeyse her derde deva. Beyni rahatlatip gevsetiyor, mutluluk veriyor. Kanseri, kalp krizini veya beyin kanamasini onluyor. Omru uzatiyor. Inanmasi zor ama, disleri de curutmuyor, tam tersi curumesini bile onleyebiliyor.
Ingiltere'de Middlesex Universitesi' nde noropsIkolog olan Dr. Neil Martin'in yaptigi arastirmanin sonuclari, cikolatanin kokusunun bile insani bastan cikarttigini gosteriyor. Cikolata, beyni rahatlatip gevsetiyor, mutluluk veriyor. Cikolata, beynin, 'Endorfin' salgilamasina sebep oluyor. Bu salgi, mutluluk duygusu duymamizi sagliyor.
Dr. Neil Martin, bir cikolatanin, adi bile bilinmeyen bazi onemli kimyasal maddeler icerdigini vurgulayarak, "Cikolatayi koklamak bile insani rahatlatir" diyor. Dr. Martin, yaptiklari deneyler sonucu, hicbir kokunun, insani cikolata kokusu kadar etkilemedigini tespit ettiklerini de bildiriyor.
Son arastirmalar, cikolatanin farkli bir ozelligini daha ortaya cikartti. ABD Kaliforniya Universitesi' nin yaptigi arastirmaya gore, cikolata kalp krizi veya beyin kanamasini onluyor. Universite doktorlari, cikolatadan baska meyve ve sebzelerde de bulunan 'Procyanidin' maddesinin, koroner kalp rahatsizliklari na karsi koruyucu bir gorevi oldugunu belirtiyor.
Arastirma icin, 10 saglikli denege degisIk zamanlarda, icinde hem yuksek hem de dusuk oranda 'Procyanidin' bulunan birkac turde cikolatalar yedirildi. Cikolatayi yedikten iki saat sonra deneklerin metabolizmalari nda yapilan arastirmalar, 'Procyanidin' maddesinin 20 kattan daha fazla oldugunu ortaya cikardi.
Arastirma, cikolatayi yiyen kisilerin kanlarinda 'serum leukotriene' maddesinde ciddi dusuk oldugunu da gosteriyor. Boylece kanda bulunan plaketler yapisarak kan pihtilasmasini da onluyor.
Ayrica, kakaonun icinde bulunan ve bir cesit doymamis yag olan 'stearic asit', vucuda girince, 'oleic asite' donusuyor. Bu yag turu de kalbe cok faydali.
Antioksidan ozellik
Bilim adamlarina gore, cikolatada bulunan ve 'Catechin' adiyla bilinen antioksidanlar, kansere ve kalp hastaliklarina karsi korunmayi sagliyor. Antioksidan maddeler ayni zamanda da cayda da bulunuyor. Ulusal Halk ve Cevre Sagligi Enstitusu tarafindan yapilan ve Avrupa Birligi tarafindan desteklenen arastirmalarda, bu maddenin cikolatada cayinkinden dort kat daha fazla oldugu, en fazla da siyah cikolatada bulundugu kaydediliyor.
Harvard Universitesi' nde 8 bin erkek uzerinde yapilan arastirma, cikolatanin omru uzattigini da ortaya koydu. Cikolata yiyenlerin omurlerinin en az bir yil uzadigini belirten uzmanlar, bunu icindeki antioksidan maddelere bagliyor.
Cikolata ayni zamanda cok besleyici. Icinde buyuk oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum var. Kucuk bir parca cikolata, almamiz gereken bu maddelerin en az 5'te birini iceriyor.
'Cikolatanin disleri curuttugu' pesin hukmu vardir. Oysa arastirmalar tam tersini gosteriyor. Kakao icinde bulunan bir bilesim, dis curumesini engelliyor. Kakao icindeki bu bilesim disi kapliyor ve disaridan gelecek bakterileri engelliyor.
Japon arastirmacilar, cikolatanin dis curumelerini engelleyebileceg i ve diste oyuklarin acilmasinin onune gecilebilecegini savunuyor. New Scientist dergisinde yayinlanan arastirmada, cikolata karisiminin ana maddesi olan kakao tohumunun bazi kisimlarinin agizdaki bakterilerle mucadele ettigi bildirildi.
Japonya'nin Osaka Universitesi' nden Takashi Ooshima ve arastirma ekibi, (cikolata uretiminde genellikle kullanilmayan) kakao tohumu kabugunun (CBH) guclu bir anti-bakteriyel kaynak oldugunu ortaya cikardi. Ooshima, 'Gargara ve dis macunlarinda CBH ozunu kullanmanin mumkun olabilecegini ifade ederken, bu tohum kabugunun, cikolatanin disler icin faydali hale getirilmesine yonelik kullanilabileceg ini kaydetti.
Japon arastirmacilar, sularina CBH eklenen kobay farelerin dislerinin daha saglikli oldugunu vurgulayarak, elde ettikleri bulgulari insan disinde denemeyi planladiklarini bildirdi.

Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardagi toz seker
yarim su bardagi siviyag
yarim su bardagi sut
yarim veya bir su bardagi hindistan cevizi
2-2,5 su bardagi un
yarim veya bir su bardagi damla cikolata
1 paket kabartma tozu
Hazirlanmasi:
kek kalibinizi yaglayin.
yumurtalari mikserle cirpin. toz sekeri ekleyip cirpmaya devam edin.
devamli cirparak sirasiyla siviyagi, sutu, hindistan cevizini ve 2 su bardagi unu ekleyin. un az geldiyse azar azar ilave edin.
firini 175C'ye getirin.
damla cikolatalari iyice unlayarak karisima ekleyin. en son kabartma tozunu ekleyip dusuk hizda cok az karistirin. kaliba dokup isinmis firinda ici pisene kadar -yaklasIk 40-45 dakika- pisirin.
ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder