6 Şubat 2010 Cumartesi

Meyve Kabuklarını Değerlendirelim

Meyvalarinizin(ozellikle elma) kabuklarini ve yenmemis kisimlarini(saplari haric) atmayin.
Kabugunu soyarak kullandiginiz kirmizi elmalarinizdan evde kolayca harika dogal sirke elde edebilirsiniz.
Agiz kismi genis bir cam kavanoz veya cam sut sisesi icerisine elma kabuklarinizi doldurun.( 0.5 lt sut sisesi icin iki elma yeterlidir)uzerine icme suyunuzdan ve bir cay kasigi kadarda toz seker ekleyin.Kavanoz veya sisenizi agzi acik sekilde ancak toz almamasi icin hava alacak bir ortu ile kapatarak(tulbent,gazli bez vs )beklemeye alin.hava almasina mutlaka dikkat edin.ara sira karistirin.Ara sirada tadina bakarsiniz. İstediginiz kesiflikde oldugu zaman once tel suzgecten suzun,sonra bir kac kezde ince tulbetten suzun(kullanilmamis bayan corabida olabilir)sirkeniz hazirdir.
Dogal katkisiz seffaflastirilmasi icin cesitli islemlerdende gecmemis oldugundan dogalligini koruyacak elma sirkesinden alacaginiz fayda azami olacaktir.Saklarkende cam siseye koymaniz tavsiye edilir.dibinde zaman icinde birikecek tortu szi rahatsiz etmemeli tortuyu kullanmak istemeyenler siseyi calkalamadan kullanabilir.

Kullandiginiz mandalina ,portakal,limon kabuklarini yikayip isiya dayanikli cam kavanoza doldurun uzerine sicak su doldurun.200 gr toz seker ilave edin.kavanozun kapagini kapatin. Ara sira calkalayarak karistirarak 1 hafta kadar bekletin.
Evde meyva suyu yaptiginiz zaman bu karisimdan icine 3-4 yemek kasigi ekleyin.
Nefis bir aroma elde ettiginiz gibi saglikli guzel birde surubunuz olacak.Kis aylarinda bagisiklik kuvvetlendirmek icindir.ozellikle portakal suyu hazirladiginizda kullanin faydasini arttiracaktir.
Yapacaginiz kek kurabiyelerdede aroma vermek icin kullanabilirsiniz.

Kabugunu soyarak kullandiginiz ayvalarin kabuklarini elma-ihlamur tarcin ile kaynatin oksuruk bogaz agrilari ates konusunda fayda goreceksiniz.
Ayvanin cekirdek yuvalarindan cikarttiginiz cekirdekleri kesinlikle atmayin.Cam kavanoza koyun (125 gr lik recel kavanozlari icin 2 ayvadan cikan cekirdek yeterli oluyor)uzerine ilik su ekleyin kavanozun agzini kapatip kavanoz soguyunca buz dolabina koyun. Bir kac gun icinde kavanozun icinde jel kivaminda bir sivi elde edeceksiniz. Bu jelden meyva sulariniza ekleyip (1yemek kasigi)icebilirsiniz,cildinize surup 20 dakika sonra yikayip cildiniz icin saglikli gorunum elde edebilirsiniz,soguk alginliklari ve oksuruk konusu icinde jelin kendisini gunde 2 kez 1 yemek kasigi surup gibi icebilirsiniz faydasini goreceksiniz.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder